- Statistisk sett skjer det flere ulykker i forkant av høytidsdager som julaften og 17. mai. Dette skyldes rett og slett at vi har mye vi skal ha gjort unna. Vi er på farten og stresser mer, og da er det fort gjort at ulykken er ute, forteller Eva Jakobson Vaagland, daglig leder i Skadeforebyggende forum.

Mai er måneden for vasking og fiksing på alle kanter. Folk vasker hus, rydder i hagen, driver vedlikeholdsarbeid og arrangerer dugnader.

Vaagland forteller at barn er mest utsatt for forgiftning og skålding.

- For barn kan en knallblå klorin-flaske se ut som noe gøy og godt, sier hun, og oppfordrer alle vårrengjørere til å være ekstra oppmerksomme både med hensyn til bruk og lagring av giftige kjemikalier og vaskemidler.

Stå stødig

Fallulykker er den vanligste skadetypen hele året og mai er ikke noe unntak.

- Mange skal nå finne frem vaser, bunad, norske flagg, bordpynt og annet som er stuet på loftet eller i det øverste skapet, forteller Vaagland. -I tillegg skal vinduer vaskes, takrenner renses, huset males og grener klippes.

Hennes tips er å stå på noe stødig, få sikringshjelp ved stigen og å alltid ha en hånd på rekkverket når du skal gå den bratte trappen til loftet eller kjelleren.

Ta to!

Hvert år trenger 660 000 mennesker behandling for skader. Tall fra Transportøkonomisk institutt (TØI) viser at skader i hjem- og fritidssektoren koster samfunnet over 210 milliarder kroner per år.

De fleste personskader skjer i egen bolig og nærmiljøet, og derfor kan det være lurt å ha et førstehjelpsskrin tilgjengelig hjemme.

- Om du skulle skade deg i dag på selveste ulykkesdagen, eller på 17. mai, er det greit å vite at du har utstyret i orden.

Hva et førstehjelpsskrin bør inneholde varierer litt etter alder og hvor mange som bor i huset. Likevel er det noen ting som alltid er greit å ha, slik som plaster, sårvask, sårsalve, smertestillende, saltvannsdråper, bandasje, kompresser, sårtape, saks, pinsett, ispose, termometer og branngélé. Og til 17. mai kan det være lurt å ha gnagsårplaster lett tilgjengelig. 

Skafor-Evas siste råd til folk der hjemme: Pust med magen, ta to sekunder og tenk deg om når du er midt i mai-stresset. En katt har ni liv – det har ikke du!

Skadeforebyggende forum er en ideell medlemsorganisasjon som jobber for å redusere risiko for skader og ulykker, og begrense konsekvensene av ulykker når de først skjer.

 

Generelle fakta om skader og ulykker:

  • Hver dag må rundt 1800 personer få medisinsk behandling for skader etter ulykker

  • Hvert år mister rundt 2000 personer livet som følge av ulykker

  • Ulykker er den viktigste dødsårsaken for menn under 45 år

  • Barn mellom 6 og 12 år har flest registrerte skader i spesialisthelsetjenesten.

  • Eldre skader seg oftest ved fall. Norge er i verdenstoppen når det gjelder hoftebrudd, med 9000 i året