MARIANNE M. JONASSEN tekst og foto

For tredje år i strekk har Fjell bydelsbibliotek samlet elever fra første til syvende trinn til den nasjonale lesekampanjen «Sommerles». En kampanje med et formål om å motivere barn i Norge til å lese bøker, bli lest for – eller høre på lydbøker. Prosjektet varer i sommermånedene juni til august.
– Vi håper på ny rekord i år med 250.000 leste sider fra 1. juni til kampanjeslutt 31. august, sier bibliotekar ved Fjell bydelsbibliotek, Anders Brun-Pedersen.

Kule premier

I et akvarium ved inngangspartiet ligger det premieskatter som barna kan plukke fra hver gang de når et nytt nivå i forhold til antall leste sider.

– Hvert nivå er tilpasset barnets alder. Premiene som vanker fra nivå 10 til 30, er alt fra fargerike steiner, en fossil tann, viskelær, armbånd, hjerteanheng og regnbueblyant, sier bibliotekaren.

Ved nivå 40 og oppover vil barna motta et lodd fremfor premie, der vinneren vil motta en større premie på en tilstelning biblioteket avholder til høsten.

Bydelsbiblioteket er opptatt av å ha bøker som favner det multikulturelle miljøet på Fjell og tilbyr utleiebøker på farsi, urdu, tyrkisk, arabisk, albansk, ukrainsk og somali.

Ifølge Anders Brun-Pedersen finnes både barne- og voksenbøker oversatt til disse språkene. – Dagens ungdom leser mye engelsk litteratur. Derfor har vi et godt og bredt utvalg på engelsk, sier han.

Rekruttering

Mye av rekruttering til den årlige lesekampanjen skjer via den deltidsansatte skolebibliotekaren ved Fjell bydelsbibliotek.

– Vi har blant annet drevet aktiv promotering i klassene. Dette er egnet sted til å fortelle og oppmuntre til deltagelse, sier Brun-Pedersen.

Det er fortsatt mulighet til å melde seg på sommerles.no. Målet er 200 registrerte – som i fjor.

– Å stimulere til økt leselyst er viktig i forhold til utviklingen av barns forståelse. Barn bruker i dag generelt mye tid foran skjermen. Og da blir det mye sveiping og tanketomt tidsfordriv. Jeg tror lesing fører til mer oppmerksomhet hos barna. Å lese skjønnlitterære bøker fostrer til økt empati. Når du leser om andre, og hvordan de har det, blir man mer forståelsesfull, sier Brun-Pedersen, som mener det er et stort pluss med nye ideer og større åpenhet overfor andres holdninger og kulturer.

– De inspirerer til økt fantasi. Leser du faktabøker øker du både kunnskapen og pirrer nysgjerrighet, sier han.

I hele Norge

Biblioteket på Fjell er stengt i juli, men er du på ferie i Norge i sommer kan du låne bøker hvor som helst i landet. Også på Drammensbiblioteket.

– Det viktigste med kampanjen er å få barna til å gjøre lesing til en vane, presiserer Anders Brun-Pedersen.

I skolens to første ferieuker i sommer er det en rekke gratis aktiviteter i regi av Fjell bydelsbibliotek, Danvik- og Fjell frivillighetssentral og Neon aktivitetsklubb. Blant annet «grill and chill», tur til Risdalstårnet og visning av film.