BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

Jacobsen kommer fra stillingen som konsernansvarlig for innovasjon i Glitre Energi, hvor han blant annet har bygget opp et team av softwareutviklere. Nå skal han bygge opp satsningen i Drammen, godt hjulpet av regionsleder Jørgen Gulnes.

Landets beste arbeidsplass

– En av grunnene til at vi har opprettet kontor her i Drammen er fordi vi har viktige kunder som har flyttet hit, som IT-divisjonen til Statens Vegvesen. Men som konsern jobber vi også med en rekke nasjonale kunder. For oss handler det om å tilrettelegge for våre ansatte. Vi vet det finnes mange dyktige fagfolk i Drammensområdet og i Grenland og Kongsberg. Vi håper at et Drammenskontor kan gjøre at de ønsker å jobbe for oss, sier Gulnes.

– Drammen er et kollektivknutepunkt, og vi vet det er mange som setter seg på toget inn til Oslo hver morgen. Nå kan de heller gå av i Drammen og komme på landets beste arbeidsplass.

Akkurat det har Jørgen Gulnes belegg for å hevde, for i fire år på rad har Sopra Steria blitt kårets til landets beste arbeidsplass.

–Vi legger stor vekt på at de ansatte skal trives. Vi skal ha de sprekeste kontorene, og de beste arbeidsforholdene. Blant annet har vi seks uker ferie, forteller Jørgen Gulnes.

– I Oslo har vi de fire øverste etasjene på Postgirobygget, og vi skal prøve å finne spesielt flotte lokaler i Drammen også.

Enn så lenge holder de til i Drammen Business Center, men i koronatiden har kontorene vært svært lite brukt.

Drammenssjela

Foruten at Sopra Steria flytter en del prosjekter over til Drammenskontoret, skal de også finne flere lokale kunder.

– Vi ser mange spennende, potensielle kunder i Drammensområdet og regionene rundt. Vi kommer til å velge oss ut tre til fem større kunder som vi skal jobbe langvarig med, og samtidig skal vi engasjere oss i mer kortvarige prosjekter og startups, sier Egil Jacobsen.

– Det er viktig for oss å være med i det som skjer i Drammen, få drammenssjela inn i Sopra Sterias arbeid i området. Det skal bli veldig moro å hjelpe drammensbedrifter med å ta nye, digitale steg inn i fremtiden.

Jørgen Gulnes medgir at han ikke har tilbrakt mye tid i Drammen tidligere. For ham har det vært en oppdagelsesferd – bokstavelig talt.

– Egil tok meg med på en vandretur i byen, og jeg ble svært positivt overrasket. Spesielt liker jeg Strømsø torg, sier han.

Kompetanseutvikling

Det er slett ikke umulig at Strømsø torg blir Sopra Sterias nabolag i Drammen, for den nye daglige lederen ymter om at de ansatte skal kunne ta med seg kaffe fra kontoret og sette seg på toget mens den fortsatt er varm.

– Hva annet en varm kaffe på toget og seks ukers ferie vil dere lokke fagfolket med?

– Sopra Steria er veldig opptatt av kompetanseutvikling. Det vet vi teknologer også er. Vi bruker mye midler på å gi de ansatte muligheten til kompetansehevingen de har lyst til på, og vi bruker hele Sopra Steria internasjonalt for å få det til, sier Jørgen Gulnes.

– I tillegg er vi gode på uformelle sammenkomster, og setter work – life balansen i fokus.

– Sopra Steria er dessuten gode på å ønske folk velkomne. Allerede ved kontraktsigneringen fikk jeg blomster på døra. Når det nærmet seg oppstart, fikk jeg nye blomster samt frokost på døra, forteller Egil Jacobsen.

– De har en super menneskekultur, og nå har jeg nettopp gjennomført et svært profesjonelt introkurs.

Kampen om kompetansen

Selv om hjemmekontor blir den nye normalen etter den perioden vi har vært gjennom, er det viktig for Sopra Steria har lokaler de ansatte er stolte av.

– Vi ønsker gjerne at de tar med seg familie og venner for å se kontorene. Det gir en stolthet hos de ansatte som er verdifull, sier Jørgen Gulnes.

Kampen om IKT-hodene er stor i Norge. Det utdannes for få, og det er mange store selskaper som Sopra Steria som kjemper om kompetansen.

– Vi ønsker å være med å tilrettelegge for utdannelse, sier Egil Jacobsen, som også sitter i IKT-komiteen i Næringsforeningen i Drammen.

Biometri og kirurgi

– Hvordan kan vi kjenne til Sopra Sterias arbeid i hverdagen?

– Mye av arbeidet vi gjør er ikke så synlig, men om du bor i Norge, så møter du på løsninger som vi har vært med på å utvikle nesten hver dag. Vi har vært med på å utvikle biometriløsningen i norske pass, og vi har jobbet med HoloCare – et system der hjertekirurger bruker spesielle Hololens-briller for å se hele hjertet i et hologram før de opererer. Vi har hjulpet Nav med en halv million søknader årlig om foreldrepenger og permisjoner ved å gjøre søkeprosessen for både nybakte foreldre og saksbehandlerne mye enklere, forteller Jørgen Gulnes.

– Vi digitaliserer det meste, og jobber tett med kunden for å finne de beste løsningene. Kort sagt skal vi ta både privat og offentlig sektor inn i en ny og digital hverdag.

 

FAKTA: SOPRA STERIA

Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering, og har de siste fire årene blitt rangert som Norges beste arbeidsplass. Som et av Europas største konsulentselskaper, bistår Sopra Steria store private selskaper og offentlige virksomheter med å ta digitalt lederskap.

Selskapet er opptatt av å skape verdi for sine kunder og samfunnet, og har som mål å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid.

Sopra Steria har 46 000 medarbeidere i 25 land, og hadde en omsetning på € 4,3 milliarder i 2020. I Norge sørget 2000 medarbeidere for en årlig omsetning på over 3 milliarder kroner i 2020.