Over 80 kommuner og flere hundre idrettsklubber har tillatt private selskaper å sette opp kameraer i haller og på idrettsarenaer. De vil dele kamper med barn direkte på nett. Selskapenes mål er å innta alle idrettsplassene i Norge på kortest mulig tid.
Ingen snakker om risikoen som foreldre og barn tar når klubben sender barna på nett. Foreldre får heller ingen samtykkemulighet. Foreldre over hele landet – dere må gå inn på minidrett.no og selv fjerne idrettens selvpålagte rett til å filme barna!

Ny kanal for mobbere. Ved å tillate filming på sine arenaer, så har kommunene åpnet opp en ny kanal for mobbere. Mobberne kan sitte i fred og ta opp «kløna» fra skjermen. De kan legge på tekst og lyd, og dele fritt. Bilder og film blir lagret, spredd og kan bli ledd av for alltid. KRIPOS advarer mot et sterkt voksende antall Exposed-kontoer. Anonyme nettkontoer som brukes for å mobbe og seksualisere navngitte barn og unge i idrett, skole og nabolag. Du vil mest sannsynlig aldri få vite om ungen er utsatt. Vil du utsette barnet ditt for denne risikoen?

En ny kanal for grooming. På strømmetjenesten vil det sitte kriminelle overgripere, trygt i sofaen hjemme, og speide etter noen å misbruke. Her vil de få presentert de unge, med fullt navn, og kunne søke dem opp på Snap eller Insta. De vil få en grunn til å ta kontakt. Si noe fint om kampen de har spilt. Spørre om å bli venner. Være snille for en stund, for deretter å dreie samtalen over på kropp og sex. Grooming, som det kalles, skjer massivt allerede. I 2020 hadde nesten halvparten av norsk barn mellom 13 og 18 år blitt spurt om de kan kle av seg foran kamera. Her åpner idretten en ny kanal som kan brukes for å speide etter ofre. Du vil mest sannsynlig aldri få vite om ungen er utsatt. Vil du utsette barnet ditt for denne risikoen?

De mest sårbares største frykt. Ustoppelige trusselutøvere får en ny kanal å søke i. De leter etter egne familiemedlemmer som forsøker å rømme fra dem etter vold eller overgrep. Kvinner og barn på flukt i eget land. På kode 6 og 7. Noen er beskyttet av besøksforbud, andre har voldsalarm, eller lever på hemmelig adresse. Noen har fått ny identitet. Med nye navn og nye adresser er de i full dekning. Nå kan de bli oppdaget av de nye kameraene, eller må slutte med idrett. Når pengen ruller inn, slutter idretten å bry seg om de aller svakeste.

Se for deg å flytte til et sted hvor klubben filmer, så stopper plutselig filmingen fordi familien ikke vil. Hvilket press blir ikke lagt på barn og foreldre? Gruppe-press på å bli filmet, og økonomisk press fra klubben. Når ble samfunnet slik at dette presset skal ligge på individene?

Glem samtykke
De private selskapene innhenter ikke samtykke fra deg for å filme barna. De har fått tillatelse fra NIF. Regjeringen har så langt valgt å snu ryggen til. Klubbene står ansvarlig dersom medlemmer blir utsatt for mobbing, overgrep og vold, men ser mest på inntektene. Derfor må foreldre over hele landet gjøre opprør sammen. Reserver barna dine nå!

Følg denne oppskriften og følg med! Slik reserverer du barna dine fra å bli lagt på internett:

1) Logg deg inn på minidrett.no med Bank-ID.

2) I menyen på toppen klikker du på «Min side».

3) I venstre kolonne finner du «Personvern og innstillinger».

4) Klikk på «Personvern og innstillinger».

5) Klikk på «Samtykker og reservasjoner».

6) To bokser i toppen. Klikk på «Filming, strømming, bilder».

7) Under «Filming, strømming, bilder». Klikk på «Reservasjoner».

8) Klikk på alle tre knapper.

9) Gjenta for hvert familiemedlem som er medlem i klubben.

Endre Bendixen
Juridisk rådgiver i Stine Sofies Stiftelse

 

FAKTA: STINE SOFIES STIFTELSE
Stine Sofies Stiftelse er en ideell organisasjon, som ble etablert etter at Stine Sofie (8) og Lena (10) ble brutalt voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand i 2000. Stiftelsen arbeider for å forebygge og avdekke vold og overgrep mot barn og unge, ivareta de som er utsatt og for å styrke deres rettigheter.

Stine Sofie Senteret er et nasjonalt kurs- og mestringssenter for barn og unge som er utsatt for vold og overgrep. Senteret tar årlig imot 500 barn og unge fra hele landet. Stine Sofies Stiftelse har i dag 60 ansatte og holder til i Grimstad.