Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kultur


1477228712

Starter Norgesturnèen i Drammen

Når tenoren Sveinung Hølmebakk reiser på juleturné i år, er det for å for synge de julesangene han selv har et sterkest forhold til. 1. desember starter han sin Norgesturné i Norkirken i Drammen.
IMG_20221117_112527_edit_904341277207317_resized_20221122_023545146

Gjør klart til Novemberutstillingen

Drammens Museum, Lychepaviljongen åpner dørene for den årlige Novemberutstillingen 30. november, hvor utvalgte Buskerudkunstnere viser sine arbeider.
FOTO: PRIVAT

I Prøysens ånd i Mjøndalen Samfunnshus

Drammensensemblet Elvebyen messingkvartett spiller familieforestillingen «Den vesle bygda som glømte at det var jul» i Mjøndalen samfunnshus søndag 4. desember klokken 12.00 og 14.00.
Nanna Eriksrud Askaland (f.v.), Madelen Wigaard Johnsen, Andrea Neve, Erle Gusfre, Alma Gusfre, Sine Sollie Indersand, Sofie Findal Green, Lena Nguyen og Markus Hannevold Teigen. Tuva Engelkor (b.v.), Julie Buhaug, Helene Wigum, Maren Hannevold Teigen, Margrethe Dahl Maiknes, Maiken Tabithe Gretland Hansen, Jostein Sparr, John Holst, Sunniva Gusfre, Brynjar B. Nærø, Thomas Mørk Karlberg, Håkon T. Nielsen, Erik Raastad-Hoel, Tuva Smemo, Hannah Lernes Heiskala og Emine Godard.

Snart flytter Juleskurken inn i teateret

Siden tusenårsskiftet har «Juleskurken» vært et sikkert tegn på at jula er rett rundt hjørnet. I år har produksjonen sikret seg to profesjonelle skuespillere fra Drammen på rollelisten.
Rolf Ødegaard står bak tekst og musikk til Kirkesuite i Bragernes kirke 29. oktober. ARKIVFOTO: GEIR A. ARNEBERG

Kirkesuite i Bragernes kirke

Hva tenker du når du hører ordet «Kirkesuite»? Lørdag 29. oktober kan du nemlig oppleve dette i Bragernes kirke, med tekst og musikk komponert av Rolf Ødegaard.
Hanne Sørvaag og Peter Nordberg på omslaget til sin nye duett «Har du glömt meg». FOTO: HANDOUT

Nordberg-konsert i Drammen

Som en av tre byer, har Peter Nordberg – som nylig har spilt inn duett sammen med Hanne Sørvaag – valgt seg Drammen som konsertby denne høsten. Det skjer 27. oktober. Deretter går turen videre til Sta...
The Boys Named Sue, med Vegard Børsum i forgrunn. FOTO: SVEIN FINNEIDE

Fyller teateret – mot alle odds

Fredag står vokalist Vegard Børsum fra Krokstadelva i front på scenen når det lokale bandet «The Boys named Sue» markerer 10 år med Johnny & June i et snart utsolgt Drammens Teater.
Rune Temte på premieren til Marvel-filmen "Eternals

Temte og Kudrow i samme TV-serie

Drammens store skuespillersønn, Rune Temte, er med i serien «Time Bandits» som kommer på Apple TV. Blant medskuespillerne er «Friends»-stjernen Lisa Kudrow.
FOTO: PRIVAT

Kunstutstilling i Siloen

Fra 8. til 30. oktober ønskes kunstinteresserte velkommen til kunstutstilling i Siloen ved Union Brygge.
Torkild Alsvik er redaktør av Rundtom om Drammen, så han var på plass under Min kulturminnedag på Friluftsmuseet.

Suksess for kulturminnedag på Friluftsmuseet

– Vi er strålende fornøyde med arrangementet. Blant de rundt 1.000 besøkende, var det ekstra hyggelig å registrere så mange aktive barn, forteller styreleder i Friluftsmuseets venner, Fien Thorne.
Gruppe 1 med kostymer på Bragernes torg. Nå øver de til Annie i teateret i slutten av februar.

Annie settes opp på Drammens Teater

Annie er en av tidenes mest berømte og elskede musikaler, og i februar blir stykket satt opp i Drammens Teater. Allerede er det solgt over 700 billetter, og teatergruppa er i full sving med prøvene.
Øren barnehage har satt sine kunstneriske spor med fargerike sommerfugler og hjerter i Ugangprosjektet til kunstner Eric Ness Christiansen (37). Her representert ved Lasse (f.v.), Iris, Tindra, Isak, Nikolai og Kaja. Arthur (bak f.v.), Synne, Teodor og Leo ved 5-årsklubben i barnehagen.

Skaper liv i underganger

Ugangprosjektet til drammenskunstner Eric Ness Christiansen (37) inkluderer barn og unge som får sette spor i utvalgte underganger – med god hjelp fra fargeglade graffititeknikker.
Nytt bekjentskap denne høsten, kommer fra Lier kommune fra avdelingen kultur og fritid. Ingvill Bergum Berget skal både spille May fra Malö, og er i tillegg bedt av primus motor Wilfred Liljeroos om å finne fram klarinetten også…

Tar Taube et steg videre

Wilfred Liljeroos (74) har fått med seg lokale og scenevante musikere i sitt nye show «Taube for to» på Lier kulturscene 12. oktober. I tillegg har han fått lokket med seg Lier kommunes egen kulturmed...
hilde

Stardust tilbake i teateret

Hilde Louise Asbjørnsen er tilbake på Drammens Teater med sitt kritikerroste og Heddaprisnominerte show «Stardust» 12. oktober!  
Jonas Fjeld synes det er like gøy å spille fremdeles – slik han også gjorde på dette bildet, tatt i 2012 på Herr Nilsen.

Fjeld fortsetter på engelsk

Jonas Fjelds nye plate er med ett unntak på engelsk – i kjølvannet av USA-suksessen han hadde i selskap med Judy Collins.
Yngve Hågensen mottok hyllest fra salen og blomster av manusforfatter Jans O. Simensen.

– Trodde folk var lei trynet mitt!

Etter å ha høstet stående ovasjoner og terningkast seks i Halden Arbeiderblad, landet forestillingen «Yngve – fra barnehjemmet til LO-toppen» i Drammens Teater onsdag kveld.
gg

Ny festival for og med unge på Union Scene

Buskerud Kunstsenter har satset tungt på ungdomsmedvirking de siste årene. Helgen 1. og 2.oktober arrangerer de Startrom-festival på Union Scene – der masse unge lokale krefter deltar.
Representanter fra av Høvik og Lier skolekorps går mot helg i loppens tegn. FOTO: JEREMY PETHICK

Loppebonanza i Lierbyen

Det gjør ingenting at det meldes regn i helga, for Høvik og Lier skolekorps avholder tidenes loppemarked innendørs i Hegghallen.
Kyivs offisielle representasjonskor består av 21 profesjonelle sangere. Mens krigen raser, synger koret daglig i sin hjemby eller reiser på oppdag til de store scener rundt i verden. Søndag 18. september kan de oppleves i Strømsø kirke. Innfelt: Forfatteren og journalisten, Bjørn Olav Nordahl – særlig kjent fra NRKs Brennpunkt, er nyvalgt styreleder for festivalen. FOTO: KIEV KAMMERKOR

Koret som tar krigen litt nærmere

– Det er nærmest umulig å lage festival i år uten å ta hensyn til det faktum at vi har krig i Europa, sier Bjørn Olav Nordahl i Drammen Sacred Music Festival.
Kulturminnedag kopi

Ønsker velkommen til kulturminnedag

Friluftsmuseets Venner og Fortidsminneforeningen Drammen lokallag arrangerer Min kulturminnedag i Friluftsmuseet og på Elstergården på Spiraltoppen söndag 11. september.
Sivle-laget i Njardarheimr. Innfelt: Fredrik Galtung og Jens Brekke.  FOTO: FREDRIK GALTUNG

Fantastisk Sivle-helg på Stalheim

I strålende høstvær og naturskjønne omgivelser, hadde totalt 70 Sivle-venner tatt turen til Stalheim hotel for å feire Sivle-laget sitt 20 års jubileum.
I «Jeg stoler ikke folk som ikke drekker» viser Radioprofil Michael Andreassen nye sider av seg selv. Fredag står han på scenen i Drammens Teater for å underholde drammensere med sitt rykende ferske show. Godt hjulpet av regissør Arvid Ones.

Show på egne erfaringer

30 år etter at han sto på scenen i Drammensrevyen gjør P4-profil Michael Andreassen comeback i hjembyen. Denne gang som seg selv i soloshowet «Jeg stoler ikke på folk som ikke drekker».
FOTO: INTERKULTUR

Lura åpner Drammen Sacred

Lura er artistnavnet til Maria de Lurdes Pina Assunção. Hun får æren av å åpne årets utgave av Drammen Sacred Festival.
Med tanke på fremtidige aktiviteter i regi av Mjøndalen Handel og Serviceforening er Tor Erik Fredheim fortvilet. Bevillingene fra den nye storkommunen Drammen lar vente på seg, i påvente av veien videre for Byen Vår Drammen. – Det er som å stå igjen på perrongen når toget har gått, sier Fredheim.

Står igjen på perrongen

Tor Erik Fredheim (38) fortviler. Lederen for alle felles begivenheter i Mjøndalen står igjen på perrongen. Grunnen er at politikerne i Drammen ikke får bestemt veien videre for Byen Vår Drammen.
Inge Eidsvåg er forfatter, mangeårig kåsør i NRK og lektor ved Nansenskolen i Lillehammer, som i 2017 fikk Kongens Fortjenstmedalje. Bilder innfelt: Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910) og kona Karoline Reimers hjem i et kvart århundre ligger i Follebu i Gausdal kommune i Innlandet, og det er i dag gjort om til museum med daglige omvisninger og foredrag.

«De gode gjerninger redder verden»

Over hundre år etter Bjørnsons død er det noen som hevder at Bjørnson ikke betyr noe for oss lenger, verken som dikter eller samfunnsrefser og reformator. Er ikke Bjørnson bare av historisk interesse,...
FOTO: GEIR A. ARNEBERG FOTO: (Bildene til venstre) BYEN VÅR DRAMMEN/KRISTINE STØYL HANSEN

Startskuddet for en ny normal er satt

Med været på sin side kan festivalsjef Louise Winnes Prestegard fastslå etter årets festival 9. til 11. august at Elvefestivalen er tilbake i normalt gjenge igjen.
Karrieren til Christine Hals startet med studier i musikkproduksjon og filmmusikk-komposisjon i Sverige. Deretter gikk turen videre til USA og USC-University of Southern California.  FOTO: SVEIN FINNEIDE

Hals ser mot Hollywood

Drammensjenta Christine Hals har skrevet en låt til verdens største e-sportsspill, «League of Legends».
Vegar Normann Larsen.

Ble Årets Regnbuesjel

Arrangørkomiteen av Drammen Pride 2022 hadde ingen problemer med å finne en verdig kandidat til prisen Årets Regnebuesjel. Vegar Normann Larsen pekte seg raskt ut etter sitt utrettelige arbeid på Åsko...
Uten navn-1

Dekorerer busskur med kreativ kunst

Billedkunstner Lena Akopian fra Drammen har begitt seg inn i konseptet om å omgjøre busskurene til galleri. En rekke av bildene har hun hengt opp på holdeplasser i Drammen.
Arne Fønnebø fra Nybyen, leder årets siste sommerstandupshow i Drammen.

Siste sommerstandup for i år

Siste sommerstandup hos In vino veritas i Drammen blir lørdag 13. august. Ergo en siste sjanse til å få med seg en gøyal sommerkveld på Grønland.  
Skuespillerne Ragnhild Gravern (t.v.), Benedikte Karine Sandberg, Iselin Brandt og produsent Andrea Vik gleder seg til å spille sommerteater for drammenserne på studioscenen. Denne gangen med en skraphaug som scenografi.

Lager skraphaug på studioscenen

En motorstopp på E18 kan føre til så mangt. Spesielt når en kreativ skuespiller fra Elevkompaniet klekker ut et manus om det å bo på en skraphaug.
Elvefestivalens festivalsjef Louise Winness Prestgard har nok en gang sørget for å dreie programmet ytterligere ungdommelig. Hun sier også noe om ambisjonene, som er å gjøre Elvefestivalen til en av landets tre største festivaler innen fem år.

Ungdommelig høy forventning

Elvefestivalens festivalsjef og Byen vår Drammens arrangementssjef Louise Winness Prestgard (49) er strålende fornøyd med utvalget artister til årets happening i Drammen 19. til 21. august.  
Den nye byvandringen slo an da Odd Myklebust inviterte til historiefortellinger om gamle sjøulker og Tordenskiold.

Historisk dypdykk i Drammen

Etter suksessen fra forrige byvandring, er Odd Myklebust klar med «nye» gamle historier om pirater – og trolig det som var Europas første likekjønnede ekteskap inngått i Drammen.
Både Jorunn Wiik (t.v.) og Eva Stabæk prøver så godt de kan å bidra til at Tangen kapell igjen skal fremstå i full prakt.

Kapellet skal skinne igjen

I 1976 skulle kapellet på Tangen rives. Imidlertid kom Riksantikvaren inn i bildet i 1980. Han anså kapellet bevaringsverdig og fikk på den måten stoppet rivningsvedtaket. 
Drømmestipend (6)

Drømmestipendvinner fra Drammen

Drammen kulturskoles sommeravslutning skapte en høytidelig ramme da Anikken Blokkhus vant Drømmestipendet på 30.000 kroner i åpen klasse.
Helene O'Loughlin i LOKLYN følger nå opp sine tidligere utgivelser, med sin tredje single «High And Dry» som er ute i dag. FOTO: BIRTE MAGNUSSEN

Lier-jenta i LOKLYN ute med ny singel

LOKLYN ga ut sin første single «Not Around» i juni 2021, til strålende tilbakemeldinger, og fulgte opp med den storslåtte «Youth» tidligere i vår. Nå er Lier-jenta klar med ny singel!
Sommeren og høsten er spikret. Rolf Ødegaard og Tegra Teater har regien i to forestillinger i Tangen kapell, etterfulgt av Bragernes kirke og avslutningsvis i Håndverkerens konsertsal.

Fire forestillinger i vente

Gjennom andre halvår 2022 forbereder Rolf Ødegaard (76) og Tegra Teater fire ulike forestillinger i Drammensregionen. Brorparten inspirert av musikk fra Ødegaards egne verker.

Kontakt

DRAMMENSAVISA AS
Besøks- og postadresse
Støperigata 7, 3040 Drammen
Tlf: 32 17 88 11
Org.nr.: 826 423 552

Annet