GEIR A. ARNEBERG tekst

Knapt noen norsk artist formidler amerikansk sanger og låtskriver-kultur bedre enn Modums egen sønn, Ole Ask. Etter mange års pendling mellom Norge og i USA, etterfulgt av noen år i Danmark, flyttet han i 2018 permanent tilbake til Norge og Vikersund hvor han etablerte seg med bandet Yellow Cabs.

Står bak alle låter

Sammen har de gitt ut en rekke album. Med en fellesnevner. Det er alltid Ole Ask som står båk alle låter og alle tekster.

– Det har jeg gjort på mott 11. album «Jade Stone» også. Albumet var egentlig en bursdagsgave til meg selv på min 59-årsdag 28. oktober, forteller han til Drammensavisa.

Jade Stone-albumet var aldri ment å bli noe album, men plutselig var det akkurat det. Med fem nye låter og tre remikser fra et tidligere album. Tittel låten «Jade Stone» kan man si stammer i fra de norske skoger etter et møte med huldra.

– Låten «I Had a Dream» kom etter en drøm – og bærer jo et tydelig politisk budskap og om det helvete krigen i Ukraina fører med seg. «We cannot let it happen», sier han på kav amerikansk.

Ventet ett år på julelåt

Ole Ask skriver inderlige sangtekster om følelser generelt og kjærligheten spesielt.  Og den kanskje største kjærligheten viser han blant annet overfor sin seksårige datter Embla Theodora.

– Den ene låta på albumet er dedikert til henne. Det handler om å gripe øyeblikket. Jeg våknet en morgen av at Embla Theodora krøp under dyna mi og satte knærne hardt i ryggen min, før hun utbrøt i pur glede «Se pappa, det er lyst ute. Det er en ny dag». Bedre måter kan man ikke våkne på, og slike stunder må tas vare på. Det endte i låta «A brand new day», forteller han ivrig.

Låten lå faktisk i skuffen frem til 2021. Ved et innfall så startet Julesangen og ta form og medmusikanter ble velvillig med på innspillinger. Silje Wierli Hagen har en fremragende stemme som blender perfekt med Olé sin litt hese stemme. Silje gav låten den essensen den trengte for å få den rette sounden og feelingen. Silje har en tidligere popkarriere som «Miss Selia», med god suksess i utlandet. De to barnestemmene på låten tilhører hans egen datter Embla og Enya på åtte år, som også er datter av en artist.

– Og tar jeg ikke helt feil, blir låten spilt mye på NRKs kanaler denne julen, sier Ole Ask tilfreds.

Bergtar sin egen sjanger

Måten Ole Ask skriver på bergtar selv blaserte amerikanske musikere og musikkelskere. «Over there» anerkjennes han som en sanger og låtskriver i det litt møkkete landskapet mellom blues, countryrock og rock’n roll.

– Og denne gangen blir det på norsk, som er en stor utfordring. Jeg har alltid skrevet, sunget og tenkt på engelsk. Men toneleiet blir et annet på norsk – litt lysere. Så jeg er veldig spent på hvordan dette vil gå, sier Ole Ask.

– Men først skal han gjøre unna juleforberedelsene – kun avbrutt av to julekonserter i Holmestrand – før han på nyåret altså skal ferdigstille sitt 12. album.

 

FAKTA: OLE ASK

Ole Ask skrev sine første låter i 12-årsalderen. I 1993 reiste Ole Ask først til Toronto hvor han kom i kontakt med Jamie Stewart, tidligere bassist i The Cult. Etter hans råd reiste Ask til Minneapolis i USA. I 1995 skrev han kontrakt med Cold Wind Resords om å gi ut tre CD-er. Samme år deltok han også i semifinalen i Melodi Grand Prix, med låta «Kjære min engel», hvor han tapte mot Secret Garden, som senere vant den internasjonale finalen. I semifinalen vant Secret Garden med 52 prosent av stemmene mot Ole Ask sine 48 prosent.

I perioden 1997-2001 ble albumene utgitt; Ask, «Turning Point» og «Flight 653». I 2004 brukte han det norsk musikkstudioet «MyTown Studio» til albumet «Still Fallin`» som ble utgitt i 2006 på UTR Music Group.

Det akustiske albumet «Nine to og» ble utgitt i 2008 også av UTR Music Group. Låten «Put your load down on me» fra denne platen ble til musikkvideo i Norge.

I 2009 dro han til Los Angeles i USA for å spille inn album. Her fikk Ole Ask en ny manager, produsent og tekniker; Richard Bosworth. Albumet ble kalt «Magic to me» og ble gitt ut sommeren 2010. Musikkvideo «Hot Babe», fra albumet ble gitt ut sommeren 2010.

Siden har det gått slag i slag, før han nå i 2022 er klar med sitt 11 album, og med 12. på trappene i 2023.

Siden 2018 har Ole Ask igjen vært bosatt permanent på Modum, nærmere bestemt Vikersund.