MARIANNE M. JONASSEN tekst og foto
Hos familien Gusfre pugges det iherdig på replikker og sanger. Mens Erle og Alma debuterer som lekemakere i «Juleskurken», spiller storesøster Sunniva rollen som Lekemaker 1 i årets familiemusikal, som er skrevet av Jan Moberg og komponert av Arne Iversen. Begge med solid forankring i Drammen.

Å spille på hovedscenen i Drammens Teater er en drøm som går i oppfyllelse for de yngste debutantene i familien Gusfre.

– Det er storesøster Sunniva som gjør at jeg har fått mer og mer lyst til å stå på en scene, forteller Erle (9).

Moro    

Helt siden Sunniva (15) spilte lekemaker i «Juleskurken» i 2018 har hun vært tilknyttet Kulturskolen i Drammen og vært med på en oppsetning med Dansesonen i Asker. Da det dukket opp en mulighet til å kapre en rolle i 2022-utgaven, meldte hun seg på audition.

– Det er jo Juleskurken som startet hele eventyret, erkjenner Sunniva.

Å være en del av en teaterfamilie er en lærerik prosess, ifølge 15-åringen.

– Jeg har lært litt av Sunniva i forhold til sangene og hvordan jeg uttaler ting, supplerer Alma (9).

Høydepunktet under prøvene så langt er da lekemakerne endelig klarer å fange Juleskurken for familiens yngste. En rolle som spilles av Håkon T. Nielsen.

Ultralokale

For første gang spiller to lokale skuespillere rollene som Juleskurken og Piperenseren. En miks som skal bidra til ny giv og energi i familiemusikalen, fire år etter forrige oppsetning i Drammens Teater.

– Brynjar Nærø blir den tredje piperenseren jeg spiller mot. Men alle gode ting er vel tre, smiler Håkon T. Nielsen, som også i år spiller hovedrollen i «Juleskurken».

Nærø og Nielsen kjenner hverandre fra tiden i Drammen barne- og ungdomsteater. Men de har aldri spilt sammen i familiemusikalen.

– De fem siste årene har jeg drømt om rollen som Juleskurken, men det gjør jeg ikke lenger. Jeg trives nemlig godt i rollen som Piperenser, forteller Brynjar Nærø.

Å fylle rollen som Julenissen for tredje gang, er en oppgave Thomas Mørk Karlberg gleder seg stort til.

– De fleste drammensere har en relasjon til Juleskurken, så det er stas å være en del av det, sier Karlberg.

Egen nerve

Som profesjonell skuespiller har Håkon T. Nielsen spilt på flere strenger under koronapandemien. I fjor ble tv-publikummet kjent med mjøndølingen i NRKs julekalender «Kristianias Magiske Tivoliteater». Nå er han altså tilbake på scenen som Juleskurken, i en forestilling der han tidligere år har ikledd seg både hovedrollen og som lekemaker.

– Å stå på scenen i førjulstiden er som å komme hjem. Man treffer noe felles hos publikum på tvers av generasjoner, som er unikt å få ta del i, sier Nielsen.

 

 

Fruktbart teatersamarbeid

Å kaste ball med nye spillere verdsettes høyt av produsent Emma Moberg, og henviser til Drammens Teater innkjøp av rettighetene til «Juleskurken».

– Den drahjelpen vi får vedrørende kulisser og alle smådetaljer som må være på plass i før premieren, er helt fantastisk, sier Emma Moberg om det fruktbare samarbeidet med Drammens Teater.

Moberg har levd i Juleskurken-universet siden hun gikk på barneskolen, og er levende opptatt av å løfte merkevaren til ett nytt nivå.

– Når jeg tenker på hva vi har i Drammen, er det jo Godset, Aass og Juleskurken. Så det å gjøre oss bedre kjent utenfor bygrensa, er noe jeg vil jobbe med videre i mer strukturerte former, sier hun.

Som produsent roser Moberg årets casting, bestående av en god miks med tidligere skuespillere og debutanter.

– Hovedrollene er fantastiske. Det samme kan sies om regissør og koreograf – som alle leverer på alle plan. Vi er trygge på hverandre, selv fire år etter forrige oppsetning. Alle innstilt på å levere tidenes beste «Juleskurken»-forestilling, sier produsenten.

I oktober var det solgt og reservert over 5.000 billetter til årets oppsetning.

– Dette er ny rekord, med tanke på at det bare er oktober med premiere i slutten av november. Hvis trenden fortsetter, blir det ekstra morsomt for alle barn og ungdom i rollene som lekemakere og dansere – når så mange kommer for å se på dem, understreker Emma Moberg.