GEIR A. ARNEBERG tekst
TOTALMEDIA foto

Det var en svært spent Yngve Hågensen som satt i salen under teaterstykket om hans eget liv. Var dette virkelig en historie som ville fenge alle som hadde løst billett? Var det verdt alt arbeidet så mange mennesker hadde lagt ned over så lang tid?

Trampeklapp

Men det gikk ikke mange sekundene etter at Dennis Storhøi, Anette Hoff, Alexander Hermansen, Sunniva Berg og resten av ensemblet hadde entret podiet før han kunne senke skuldrene og bare nyte forestillingen. En fullsatt sal responderte på historiefortellingen med trampeklapp, latter, store øyne og gjenkjennende nikk. Og vi så det ble tørket en tåre i flere av benkeradene da Yngve – i Dennis Storhøis skikkelse – oppsøkte graven til sin kone Astrid mot slutten av stykket.

– Fantastisk, var både Yngves og publikums dom etter halvannen time.

– De har gjort en imponerende jobb alle sammen, og tatt både meg og historien på kornet, fastslo hovedpersonen.

Han ble, som seg hør og bør, hentet fram og overrakt blomster og gode ord fra manusforfatter Jens Olav Simensen etter forestillingen, til stor jubel og trampeklapp fra både salen og scenen. Det har blitt utallige timers samtaler dem imellom de siste årene, og som nå endelig kunne visualiseres på scenen.

Var skeptisk

Da Yngve første gang fikk spørsmål om det var i orden å lage et teaterstykke om hans liv, ble han umiddelbart veldig skeptisk.

– Det skal dere faen meg ikke, brummet han i velkjent stil. Han kunne ikke skjønne at livet hans var så spesielt og fortjente det.

Men da han fikk høre at det var Dennis Storhøi som skulle spille rollen, ble han beroliget. Og begynte å dele av sin utrolige minnebok med manusforfatter Simensen.

– Dette var også en anledning til å fremheve min kone Astrid som hadde en avgjørende betydning for min karriere, sier han.

Og etter hvert som premieren har nærmet seg, har skepsisen gått over til spenning. Og nå altså til ren begeistring etter at de første forestillingene er gjennomført. 

Dramatisk oppvekst

I løpet av forestillingen får vi et solid dykk inn i denne svært markante, tidligere LO-bossens liv og leven, som gjennom fagbevegelsen var med på å forme det norske samfunnet.

Men det er også en historie om privatpersonen Yngve, om tiden på barnehjemmet og den dramatiske flukten under krigen, forholdene til foreldrene, livet på Saugbrugs i Halden og veien mot Youngstorget, en sving innom hans begrensede fotballferdigheter i Halden Fotballklubb, tider med stor uro i arbeidslivet og fram til det historiske øyeblikket da trepartssamarbeidet ble signert.

Og mye, mye mer.

Flott og mektig sang er både stemningsskapende og viktige elementer i formidlingen, og et vesentlig bidrag til at halvannen time går overraskende fort!

Skal vi trekke fram én scene, må det bli fra helgeturen til Gro Harlem Brundtlands (Anette Hoff) hytte på Mylla. Rett og slett fornøyelig!

Det er bare å glede seg!