MARIANNE M. JONASSEN tekst

Halvannet år etter at han byttet ut kles kreasjoner med maling på lerret har Lavrans Borgen skapt sin egen nisje innen populærkunsten. En særegen stil som har skapt nysgjerrighet hos gallerier, idrettsprofiler og investorer.
– Inspirasjonen kommer alltid innenfra, men flere har trukket frem at det er paralleller til Pushwagner, med tanke på at det er sterke farger malt på store flater. Andre ser elementer fra graffitikunsten på grunn av den hvite outline-streken som får bildet til å poppe ut. Men min drøm er å skape Lavrans sin særegne kunst, forteller Lavrans Borgen.

På Høstutstillingen
Tidligere var det fotball som var den store lidenskapen til 19-åringen fra Toppenhaug. Nå er det gleden av å skape og bruke kreativiteten som fyller hverdagen hans. I kunstnerkollektivet i Gjetergata henger lukta av akrylmaling i lufta og flere verk venter på den siste hånden på verket.

Nylig stilte Lavrans Borgen som en av fire spesialinviterte unge kunstnere ut på Høstutstillingen på Ås kulturhus. En utstilling hvor han stiftet nye bekjentskaper og fremtidige samarbeidspartnere.

– Maud Angelica Behn debuterte med sine malerier på Høstutstillingen. Jeg lærte henne å kjenne som en fantastisk flott person. Og siden vi begge opptatt av psykisk helse har vi snakket om å lage et samarbeidsarbeidsprosjekt i den forbindelse, forteller han.

Anerkjennelse
De siste månedene har unggutten fra Toppenhaug høstet anerkjennelse for sin kunst. En milepæl han setter stor pris på som relativt fersk i faget. I sommer stilte han ut sammen med graffitikunstner Eric Ness Christiansen på et galleri på Tjuvholmen i Oslo. Og i høst var flere av hans malerier stilt ut på Galleri Blank i hovedstaden.

– I februar skal jeg holde min første separatutstilling på Galleri 35 på Tjuvholmen. Et galleri som er ett av to største innenfor min sjanger – street art. Noe jeg ser fram til med stor glede, forteller han.

Med flere pågående prosjekter må Borgen holde tunga rett i munnen om dagen.

– I desember vil restaurantgjester se mine bilder på veggen til Bølgen og Moi i Oslo. Samtidig som jeg har startet med å produsere signerte og nummererte trykk på aluminiumsplater, og en pågående utstilling på Drammens nye restaurant Mesa Libre.

Vurderte utdanning
I våres vurderte Lavrans Borgen å søke på Kunsthøyskolen, men etter å ha gått noen runder valgte han å utsette søknadsprosessen.

– Jeg har funnet mine byggeklosser og mitt eget særpreg. Men går jeg tom for ideer og skisser kommer jeg til å vurdere å søke på Kunsthøyskolen, røper Borgen.

Pasjonen for å uttrykke seg på lerret har vokst frem naturlig skal vi tro, Lavrans Borgen.

– Når man finner noe man brenner for. Ja, da kan man få til mye. For kunst kan føre folk sammen.

På spørsmål om hvem som han har arvet sine kreative sider fra trekker Borgen raskt frem sine foreldre.

– Pappa skriver dikt og mamma maler på fritiden, forteller han.

Høye mål
Som yngre var drømmen å nå fotballpublikum som profesjonell fotballspiller. Denne drømmen er endret med årene.

– Jeg tar et steg av gangen, men drømmen er å skape meg en posisjon til å kunne lage en stor utstilling i Europa, hvor inntekten av salget skal deles med Mental Helse Ungdom. For det kan være med på å redde liv, forteller Lavrans Borgen.

Med flere profilerte kjøpere som fotballproff Martin Ødegaard og håndballproff Sander Sagosen er Borgen i ferd med å bygge opp en større kundekrets.

– Kunstsamlere, investorer og større firmaer har tatt kontakt, så snøballen har begynt å rulle.

Av prosjekter neste år er et av delmålene å stille ut på et galleri i hans egen hjemby, Drammen.

– Jeg jobber aktivt med å lande en utstilling i løpet av april og mai, avrunder Lavrans Borgen.