GITTE JOHANNESSEN/NTB tekst og foto
– Jeg er ingen stjerne der, men jeg har satt noen spor der med mitt samarbeid med Rick Danko og Eric Andersen og nå senest Judy Collins, som jeg hadde eventyrlig suksess med før koronaen. Det har ikke gått helt i glemmeboken, selv der. Setter jeg noen spor borte i sambandsstatene kan jeg gjøre det på engelsk. Sånn ble det, sier han om valget av språk som hovedmål.

Majoriteten av tekstene er skrevet av Hugh Moffat, som nordmannen møtte i Nashville i 1980-årene. En låt er skrevet med Dave Wilson fra Chatham County Line, og andre med Fjelds låtskrivervenn Jim Sherraden. Kun én sang er på norsk, førstesingelen «Vi veit aldri». Allerede har det ramlet inn fine kritikker fra utlandet viet den nye platen, som utkom sist fredag.

– Det er nå eller aldri, sier Jonas Fjeld, som hvert øyeblikk fyller 70, selvironisk på sin karakteristiske måte. Da han i 2019 toppet Billboards albumliste for bluegrassmusikk med samarbeidsprosjektet «Winter Stories» med legendariske Collins, og hadde stor suksess med et knippe amerikanske konserter, sa han.

– Dette kunne gjerne skjedd 40 år tidligere.

– Må ut

«To The Bone» er tittelen på det nye albumet hans, og den forklarer Jonas Fjeld slik:

– Inntil beinet. Jeg er 70 år og på rulleteksten i livet for så vidt. Da kommer gjerne ting frem. Jeg er den jeg er, verken mer eller mindre, og gjør det jeg liker. Jeg tenker ikke så mye, jeg bare gjør.

Det utkom fredag, som opptakt til veteranmusikerens store norgesturné i anledning at han fylte 70 år 24. september.

– Jeg har trålet kongeriket i 50 år, sier Jonas Fjeld, som kaller seg «i høyeste grad pensjonist».

– Men jeg må ut og underholde. Det holder liv i meg. Ønsket er å sitte musestille i en stol, men da dauer du fort. Som eldre ungdom er det utrolig trivelig å få spille, og at folk kommer og hører på er fantastisk, sier Jonas Fjeld.

Sitte godt

Han starter ballet med en tettpakket Opera, før han fortsatte på hjemmebane i Drammens teater .

– Mitt publikum er i høyeste grad eldre ungdom, som liker å sitte godt.

– Hvordan tar de imot nye sanger?

– Jeg kunne spilt «Engler i sneen» 18 ganger etter hverandre, sier han med glimt i øyet og lover «noen av de gamle», før han legger til:

– Jeg har tatt med noen av de nye låtene med meg på turneen. Det blir «Dust In My Wallet» og en veldig fin duett som heter «Little Bird».