MARIANNE M. JONASSEN tekst og foto

Michael Andreassen (49) forteller om sitt nære forhold til Drammens Teater og byen i hans hjerte. En by som betyr mye for radioprofilen fra Konnerud. Et sted hvor hans karriere skjøt fart, først i lokalradioen Radio Fakta og senere Radio 1. Men det var også et arnested for flere tiår med alkoholmisbruk, før han våren i 2012 kollapset på jobb i P4. De siste ti og et halvt årene har han vært tørrlagt alkoholiker. Nå er han klar for sitt første soloshow i byens storstue.

– Drammen betyr mye for meg. Det er derfor jeg har valgt å ha premieren her, og ikke i Oslo, sier Michael Andreassen, og legger ikke skjul på at han gleder seg til å stå på scenen igjen, i det han beskiver som landets vakreste teater.

Håp

I soloshowet tar Michael med publikum på en reise i hans indre liv som alkoholiker. Fra dager som var fylt av det lyse og morsomme, til det dypeste mørke.

– Jeg opplevde det å søke den mest destruktive tanken som trygghet, for da det var ingenting om kunne skade meg lenger, forteller han om alkoholikerens selvmedlidenhetskarusell.

– En karusell hvor man selv er offer for egne handlinger.

Radioprofilen har for lengst hoppet av medlidenhetskarusellen og lever et sunt og godt liv uten alkohol.

Typisk norsk

Manuset til «Jeg stoler ikke på folk som ikke drekker» har Michael Andreassen skrevet selv. Men tittelen på showet er ikke hans eget utsagn, ifølge han selv.

–Det litt typisk norsk å si «Jeg stoler ikke på folk som ikke drekker», sier han og trekker paralleller til den personen på festen som er helt til stede, og som i ettertid husker alt som skjedde i løpet av kvelden.

– Å invitere en som ikke nok ikke drikker på festen er vel kanskje ikke det du har mest lyst til. Samtidig som vi er litt nysgjerrig på hvorfor enkelte ikke drikker. 

De siste årene har Michael deltatt på det han beskriver som oppbyggingen av festen.

– Jeg setter pris på å få med meg gleden av å skravle og juge litt. Men når det kommer til det punktet hvor de andre gjestene begynner å bli så fulle til vi kan holde en samtale i gang, så avslutter jeg festen og går hjem. En situasjon som jeg tror også gravide og sjåfør for kvelden kan kjenne seg igjen i, forteller han.

Nyanser

De siste fire ukene har Michael terpet tekst både på øvelser og privat. For mens regissør Arvid Ones har jobbet med å få frem nyansene i stemmeleiet og kroppsspråket. Så har datteren på 19 år og samboeren stilt opp som sufflør på kvelder og i helger.

– Det er litt absurd å tenke på at datteren min stiller opp som sufflør med tanke på at jeg snakker mye om henne i showet.

Arvid Ones har jobbet med blant annet «Kvinner på randen» og Linda Eide. Og anses som en ringrev i faget.

– Arvid er en fantastisk regissør som jeg er veldig glad for å få muligheten til å jobbe sammen med, sier han.

Å lede timevis med radiosendinger, eller å være kommentator på boksekamper på TV3 og holde foredrag er noe Michael Andreassen er godt kjent med. Men å stå på en teaterscene og lede et show som er basert på hans eget liv er en ny opplevelse han gleder seg til å ta fatt på.

– Mitt mål er ikke å heve pekefingeren, men å gjøre folk litt mer bevisst på eget alkoholforbruk og hva det gjør med deg og de rundt, forteller Andreassen.

Lov å le

Boka «Jeg heter Michael og er alkoholiker» har en sentral rolle i soloshowet med premiere i Drammens Teater, fredag 2. september.

– Min historie har et mørkt bakteppe, men i showet ønsker jeg å bruke humor for å nå ut til enda flere. Og jeg må innrømme at jeg kommer til å bli lei meg hvis ingen ler i løpet av forestillingen, sier Michael Andreassen.