GEIR A. ARNEBERG tekst
For snart fire år siden raste deler av taket på den gamle Stronghytta. Den knøttlille idrettsklubben Drammen Strong måtte ta et stort valg: Reparere taket for mange hundre tusen kroner, eller gå «all in» og bygge ei ny hytte.
– Svaret ga seg ikke med en gang, men vi merket fort at det var stor interesse i det lokale næringslivet for å satse på et helt nytt bygg, sier leder Hilde Aurora Onseng i Drammen Strong.
Straks åpningsklar
Nå nærmer hytta seg åpning og tirsdag denne uka inviterte klubben sine sponsorer og samarbeidspartnere til en første visning av hytta. Det var god stemning rundt bordet, og gjestene var imponerte over det nye bygget. En av dem som kom på tilstelningen var Per Øyvind Mørk i Sparebanken Øst.
– Det har blitt virkelig flott, og det har vært spennende å følge med på byggeprosessen. Dette er dugnadsarbeid som gir mye til både klubben og samfunnet for øvrig, sier Mørk.
Gjennom Spiremidlene ga Sparebanken Øst 2,9 millioner kroner i 2018, en av de største gavene fra Spire noensinne. Det var også det viktige startskuddet for byggeplanene – planer som skulle vokse i omfang.
– Det første budsjettet vårt var på 4,5 millioner kroner. Det har blitt dobbelt så stort i løpet av disse årene, sier Onseng.
– Jeg husker jeg så planene og la til litt mer penger i søknaden deres til Spire, sier Mørk – som har lang erfaring med å gi støtte til lokale prosjekter. Han har like lang erfaring med at prosjekter gjerne blir større enn det frivillige lag og foreninger så for seg i utgangspunktet.
Gullsponsor Pettersen
På andre siden av bordet i Stronghytta sitter Geir Ivar Pettersen fra Ingeniør Pettersen. Hans firma har blitt gull-sponsor og gitt 100.000 kroner. Han mener det er viktig for alle bedrifter som har mulighet til det, å gi til frivillighet.
– Det er vårt samfunnsansvar å bidra til lokalmiljøet vi er en del av. Vi kan ikke gi til alle, men er opptatt av å støtte tiltak vi har et forhold til, enten geografisk eller gjennom menneskene i vår egen bedrift. Det er fint å kunne gi støtte til noe som betyr noe for mange, sier Pettersen.
I tillegg til rene pengegaver, har Stronghytta hatt stor glede og nytte av å få varer og tjenester – både gratis og til redusert pris. Belysnings-bedriften Luxia ligger i Lier og brukes i mange prosjekter for kontorbygg, industri, skole og idrettsbaner. Daglig leder Frode Auvi-Lyngar er ivrig bruker av Drammensmarka og har barn i Drammen Strong. Han fulgte oppbyggingen med stor interesse.
– Sammen med arkitekten fant vi belysning som passet bra til hytta og valgte å sponse dette. Det er veldig flott å kunne bidra til et så flott prosjekt i lokalmiljøet. Luxia er stolte av bidraget og har allerede brukt illustrasjoner fra hytta i vår markedsføring. Vi gleder oss til den er ferdig og til å kunne bruke hytta – både i jobbsammenheng og på fritiden, sier Frode Auvi-Lyngar.
Leder i Drammen Strong, Hilde Aurora Onseng gleder seg også. Etter fire år med oppturer og nedturer, er det snart klart for åpning. Snart kan store og små atter glede seg over vafler på søndagsturen og til overnattingsturer med skoleklassen.
– Næringslivets bidrag har vært uunnværlig for realiseringen av den nye hytta. Vårt mål er at den nye hytta skal bli mye mer brukt enn den gamle. Bra for klubben og bra for folkehelsa. Og selvsagt bra for dem som har bidratt litt ekstra til Stronghytta, sier Onseng.
Fakta: Stronghytta
- «Fagersyn» ble bygget på slutten av 1800-tallet. Gitt i gave til Drammen Strong i 1938, og er siden kjent som Stronghytta.
- Ligger i Drammensmarka mellom Klopptjern og Svarttjern, på oversiden av Stoppenkollen.
- Taket raste på grunn tung snø kombinert med råte i takbjelkene vinteren 2018
- Den nye hytta er bygget i massivtre og taket er tekket med sink
- Er tilpasset funksjonshemmede
- Får overnattingsplass til 30 personer