– Nå er jeg så glad! Jeg har fått språkpraksisplass i en barnehage i Skoger, og jeg er veldig takknemlig, jublet Amra.

Hun har vært tilknyttet Jasmin Kvinnenettverk siden hun kom til Norge for ti måneder siden, og hatt intensiv norsktrening her og ellers i samfunnet hun har beveget seg i.

– Det var mannen min som først flyttet hit, og etter en stund tenkte jeg at jeg også ville komme, sier hun.

Godkjent utdanning

Fra hjemlandet er hun utdannet pedagog, psykolog og sykepleier. De siste 13 årene har hun jobbet ved en ungdomsskole i Bosnia. Hun var heldig og fikk utdannelsen sin godkjent av Nokut, og med hjelp av Nav fikk hun kapret plassen i Skoger.

Amra Okanivic har vært veldig bevisst på å trene på språket hver dag, og det høres. Hun har et godt ordforråd og uttale.

– Amra er et av våre gode eksempler, sier Nermina Ljeskovica. Hun er også fra Bosnia, og er i dag teamleder ved Jasmin Kvinnenettverk.

– Vi har også kvinner som ikke lykkes så godt, så her er alle slag. Det må vi ta høyde for, for kvinnene som kommer hit kommer fra veldig ulike bakgrunner. Noen har knapt skolegang fra hjemlandet, mens andre er godt utdannet som Amra.

Lager ikke ofre

I motsetning til mange veldedige organisasjoner, spør ikke Jasmin Kvinnenettverk nye deltakere om hva de kan gjøre for dem. De spør: Hva kan du gjøre for oss?

– Vi vil ikke være en organisasjon som skaper passive mottakere av hva enn tilbudene våre er, sier grunnleggeren Ana Maria Silva-Harper.

– Vi tror at den passiviteten skaper ofre, og fjerner handlingsevnen. Vi tror alle kan bidra med noe, derfor spør vi om hva de kan bidra med for oss.

Med bidrag menes alt fra å vaske gulvene i kafeen via å henge opp varer i bruktbutikken til å jobbe med administrative oppgaver. Alt etter hvilke kvalifikasjoner deltakeren har. Og man skal snakke norsk, for alt som skjer på Jasmin er norsktrening.

Kafeen

Café Jasmin er åpen hver hverdag, og er et samlingssted for kvinner med ulike nasjonaliteter og bakgrunn. Frem til september i fjor holdt de til i Schultz café på Strømsø, og nå har de fått store og fine lokaler på Knutepunkt Strømsø – gamle Strømsø skole.

– Det overhengende målet er å få kvinner til å fungere i det norske samfunnet på best mulig måte, enten å få dem i jobb eller inn i frivillig aktivitet. Vi samles her på kafeen og lager mat, strikker, snakker og har arbeidstrening og leksehjelp, forteller Nermina Ljeskovica. Nermina har bodd i Norge i 28 år, og vært med i Jasmin siden starten.

– Vi startet med en enkel gruppe, men vokste raskt. Nå har vi 300 medlemmer, og har fått til samarbeid med Nav, Fretex, Introduksjonssenteret, Sonans og Folkeuniversitetet med Kompetanse Pluss kurs i norsk, enkel regning og databruk.

Kafeen på Knutepunkt Strømsø tar imot bestillinger på catering, og leverer både norsk og internasjonal mat. Hver dag serveres det hjemmelaget middag som lages av deltakere i arbeidstrening.

Globusgården

Jasmin Kvinnenettverk driver en bruktbutikk og en systue i Globusgården. Her er det fire praksisplasser på hver av enhetene, og dette er en del av opplæringsplanen for å gjøre deltakerne klare for arbeidslivet.

– Noen av kvinnene har liten eller ingen utdannelse. De kommer gjerne fra en kultur der kvinner ikke er en del av arbeidsstyrken utenfor hjemmet. I Norge er det annerledes – her forventes det at også kvinner har et yrke og en jobb, og det kan være utfordrende. Disse kvinnene kan noe likevel – de kan vaske, laget mat og de kan håndarbeid. De er en ressurs, og dette vil vi formidle til næringslivet, sier Nermina.

I systua i Globusgården tar de imot klær til reparasjon, og de redesigner og syr klær. De produserer også håndarbeidsting.

Støtte og donasjoner

Oppstarter og leder av Jasmin Kvinnenettverk er Ana Maria Silva-Harper er stolt av det de har skapt ut ifra de forutsetningene de har og utfordringene.

– Vi er avhengige av offentlig tilskudd fra IMDI og fra Drammen kommune. Jeg bruker selv en 50 % stilling på frivillig basis til søknader og rapportering, samt administrasjon og ledelse av nettverket. I tillegg fikk vi midler fra Lyche fond første gang i 2020. Vi får også donasjoner fra venner og kjent, sier Ana Maria.

– For første gang i fjor fikk vi inntekter fra butikken, systue, catering og kiosken på Blektjern.