KRISTINE S. HENNINGSEN tekst

Stykket settes opp av DBU (Drammen Barne- og Ungdomsteater), som er foreldredrevet. Flere foreldregrupper (scene, kostyme, kulisse etc) jobber på spreng for å bli ferdige med alt til premieren i februar, og akkurat nå er det kostymene som skal prøves og lages ferdig.

DBU kalles for et "profesjonelt " amatørteater. Det har avlet frem flere kjente skuespillere, blant annet Renate Reinsve, og er i regi av profesjonelle og erfarne instruktører.

Historien om Annie som prøver å flykte fra barnehjemmet, strengt bestyrt av Miss Hannigan, er kjent for flere generasjoner.

Den rørende historien ble for første gang spilt på scenen i 1976, og i februar setter Drammen Barne- og Ungdomsteater opp den berømte musikalen på hovedscenen i Drammens Teater. Nå er det fullt kjør med kostymeprøver og øvelser frem mot premieren! En komplett familieforestilling Annie er en historie om familie, vennskap, snillhet og håp. Den har alt en familieforestilling trenger: Kjente sanger, stort ensemble, intriger og spenning, tristhet og humor. De kjente sangene vil treffe deg rett i hjerterota, enten du husker dem fra barndommen eller hører dem for første gang.

– Selv om handlingen i Annie utspiller seg på 1930-tallet, er temaet like aktuelt i dag. Vi tenker derfor at det er det perfekte stykket å sette opp på scenen. Historien er spennende og fungerer like godt for små som for store, sier Anne Britt Brandshaug, som er leder for markedsføringsgruppa i DBU.

Gjengen i gruppe 1, samlet på Bragernes Torg Foreldredrevet teater Hele 64 skuespillere bidrar i stykket, og Sandy skal «spilles» av en levende hund (!). Det er mye sang og dans som skal terpes, ettersom Annie innebærer mye koreografi, og ikke minst – runder med prøving av kostymer. DBU er foreldredrevet, og alle foreldrene er med og bidrar. Det er en egen gruppe for kostymer, en for kulisser, noen tar seg av markedsføring, andre sminke – og så videre. Gruppene jobber hver for seg, og samarbeider innad, for at alt skal bli helstøpt og klart før premieren i februar. Akkurat nå er det kostymeprøving som er i fokus.

De unge skuespillerne prøver kostymer til Annie Jobber med Annie hver dag – Det tar tid å få alt på plass, sier regissør og produsent Iselin Doret Brandt Bestvold. – Som regissør og produsent jobber jeg med Annie hver eneste dag. Det er mye som må planlegges og på plass. Samtidig er dette noe av det jeg liker best ved teaterprosessen – at mye må bli til underveis også.

Stykket skapes og utvikler seg kontinuerlig, og alt skal ikke være klart før premieren. Det er deilig å ha en jobb der man er spent på hva det skal bli til slutt. Så deler man premiereopplevelsen med alle man har samarbeidet med – og ser hva man har klart å skape sammen. Solgt over 700 billetter! Allerede har det blitt solgt over 700 billetter til forestillingen i mars. Det vil si at man må være rask på labben for å sikre seg de beste billetter til den store premieren, fredag 24. og lørdag 25. februar. Stykket spilles på hovedscenen i Drammens Teater.

– Det har vært enorm pågang på billettsalget, sier Anne Britt Brandshaug.

– Det er tydelig at det er mange som er klar for et familiært besøk i teateret! En egen foreldregruppe i DBU har ansvar for å lage kostymene til Annie Ramme: Omfattende produksjon - Hele 64 skuespillere bidrar når Annie skal settes opp i Drammens Teater, og hunden Sandy skal «spilles» av en levende hund.

– Skuespillere deles inn i gruppene Hooverville (premiere 24.02) og Easy Street (premiere 25.02). 32 skuespillere vil altså stå på hovedscenen i Drammens Teater under hver forestilling.

– Produksjonen er omfattende. Tre instruktører regisserer og veileder skuespillerne, mens 70 foreldre driver dugnadsarbeid i kulissene – syr kostymer, lager kulisser, sminker, skaffer til veie rekvisitter, driver med markedsføring, arbeider på scenen og er inspisienter. I tillegg kommer eksterne teknikere, og assistanse og dialog med Drammens Scener.

 

FUNFACTS OM ANNIE

Musikalen handler om Annie som prøver å flykte fra barnehjemmet, strengt bestyrt av Miss Hannigan. Hun smelter hjertet til milliardæren Oliver Warbucks, og sjarmerer til og med president Roosevelt. Warbucks vil hjelpe Annie med å finne foreldrene sine. Hun bærer et halvt hjerte i et kjede rundt halsen, og foreldrene skal ha den andre delen.

Plutselig dukker et par opp med den andre halvdelen av hjertet – men kan hun stole på at det er de ekte foreldrene hennes? Visste du at ... Nesten 800 jenter var på audition for å spille Annie før filmatiseringen i 1982? Musikalen er et av stykkene som har gått lengst på Broadway i historien (25. plass)?

Den røde parykken klødde sånn under innspillingen av filmen, at hovedpersonen fikk en spesiell kam å gre seg med mellom scenene? Scenen der Molly slipper en død mus ned i blusen på Miss Hannigan er helt ekte? To ulike hunder spilte Sandy i filmen? En utførte stuntene mens den andre tok seg av resten