– Jeg tok etablererkurs i 2009, og der møtte jeg han som ble min mentor i noen år, Roar Arnesen. Han utfordret oss kursdeltakerne på at vi skulle starte bedriftene våre med ansatte, er Kari Anna Sandvik.
– Også er jeg så heldig at eldste sønnen min er gründer av utdannelse, pluss økonom. Jeg har fått mange gode tips av ham både da jeg startet og underveis.
Utdannelse som voksen
Først startet Kari Anna et vikarbyrå sammen med en kollega i 2012, så så Alvens AS dagens lys i 2013 med Kari Anna som eier og driver. I tillegg har hun en franchisetaker i Vestfold og Telemark som har drevet i fem år.
Alvens AS leier ut vikarer til barnehager, og det er ingen tilfeldighet at det ble nettopp det.
–Jeg har tilbragt mye av min tid sammen med barn og unge, og det er de hjertet mitt banker for.
Hun tok utdannelse i faget da hun var 40 år, og ble førskolelærer med ekstra kompetanse innen tegn til tale/tegnstøtte. Deretter startet hun karrieren i barnehageverden. Hun begynte som vikar, og har opp gjennom årene hatt de fleste stillinger som finnes i barnehager.
– Jeg utdannet meg først som gartner og jobbet som det i 10 år, men det er barn og unge som er min lidenskap, sier Kari Anna Sandvik.
Private barnehager
I løpet av årene hun selv jobbet i barnehager, ble hun klar over vikarene som til stadighet fylte en tom arbeidsplass. Karia Anna er veldig glad i tall og statistikk, og hun ble nysgjerrig på hvor mange vikarer landets barnehager bruker hvert år. Hun kom frem til at det hvert år er behov for 17.000 vikarer i alle landets barnehager. For hennes firma er det Drammen som gjelder, og hun sikter seg inn mot de private barnehagene.
– De offentlige barnehagene bruker større tilbydere som kan gå lavere i pris. Vi har andre kvaliteter som vi fokuserer på, blant annet kursing og faglig oppdatering, sier hun, som selv har tatt utdannelse innen Marte Meo-metoden i tillegg.
Faste vikarer
I dag er det 40 vikarer ansatt i Alvens AS, og blant dem åtte menn. Kari Anna Sandvik ønsker seg flere – begge kjønn og i alle aldre.
–Vikarene våre er engasjert i barnehager 70 prosent av tiden – et høyt tall for vikarbyråer.
Barnehagebransjen er preget av stor bruk av vikarer, og stadig nye. For Kari Anna og Alvens er det prioritert å bruke samme vikar i samme barnehage så langt det lar seg gjøre.
– Da kommer vikarene til omgivelser de har blitt kjent med, og øvrig personale som de kjenner til. Det er også lettere for barnehagen med en vikar som kjenner til rutinene der, sier hun.
Bestemordag
Vikarene hos Alvens får nyte godt av faste kurskvelder en gang i måneden.
– Jeg får høre at de savner det å møtes fysisk, for vi har det fint på kurskveldene, sier Kari Anna.
I fjor sommer fikk vikarene møtes fysisk hjemme hos Kari Anna, for det er der sommerfesten avholdes. Hvordan det blir i år, vet hun ikke ennå. Det har også vært tradisjon med julefest.
Når man er bedriftseier i en alder av snart 63, kan man ta seg visse friheter, mener Kari Anna. Derfor har hun innført en bestemordag hver onsdag. Da tar hun barnebarna ut av barnehagen og henter de eldste på skolen. Hver onsdag er satt av til de seks barnebarna, og for henne er det et privilegium.
Gir seg på topp
– Når dagen kommer for at jeg trekker meg tilbake, ser det ut til at jeg har en god arvtaker, sier Kari Anna.
Til nå har hun brukt åtte år på å bygge opp Alvens AS som et vikarbyrå, og hun ønsker å bruke mer energi på rekruttering.
– Mange av vikarene våre får tilbud om faste jobber i barnehagene de er vikarer i, og flere tar utdannelse. Jeg oppmuntrer dem til begge deler, sier Kari Anna Sandvik.
– Jeg tror det er behov for et byrå som kan tilby fast ansatte i tillegg til vikarer.