På Nøsted Brygge blir gamle industribygg til moderne boliger og tusenvis av kvadratmeter med næringsvirksomhet. Det er båtplasser, spisesteder, barer og treningssenter. Nå etableres det også et kunstnermiljø på den gamle industritomten.

– Det fine her er at atelieret er en del av stedet. Målet nå er å få inn en viss gruppe, slik at det blir et miljø her, sier kunstner Tron Meyer.

Trenger aktive kunstnere

Det er i dag inntil fem atelierer tilgjengelig for andre utenom Meyer selv, og det er ikke avgjørende hvilken kunstform man praktiserer.

– Det viktigste er at det er kunstnere som er aktive. Det påvirker et sånt sted

om man er der heltid eller deltid. Dette må med andre ord være primærjobben deres. Det er en viktig kvalitet for miljøet at sammensetningen av folk fungerer. Man må fungere godt sammen. Vi skal jo ikke jobbe sammen, men vi vil jo jobbe vegg-i-vegg, sier Meyer.

Storheter på Nøsted

Nøsted Brygge bruker bygningsmasse fra Nøsted Bruk, et sagbruk, høvleri og senere wallboardfabrikk, som ble grunnlagt i 1875 av Jens Gram og Thorleif Bache. Området bygde den gang på Nøsted Dampvæveris gamle eiendom på Tangen.

I historieboken Nøsted Bruk AS gjennom 25 år, går det frem at grunnlegger Jens Gram viste stor gjestfrihet på Nøsted, og at de store kunstnerne og kompisene, Kristian Skredsvik, Hans Heyerdahl og Nils Gude ofte bodde der.

Det er med andre ord ikke noe nytt at et kunstnermiljø utvikler seg på Nøsted.

Fullt tilbud

Nå skal det store området ved Drammensfjorden utvikles som et sted man trives med å bo, hvor det går an å jobbe, og hvor man kan bruke fritiden. Det er allerede gjort avtaler med både restauranter og barer. både restauranter og barer, blant annet gjennom Lunsjeriet fra Svelvik og Nøsted Bar og Restaurant. Det er fortsatt plass til leger, tannleger, frisører og velværetilbud nær vannkanten på Tangen.

Fra før er WH Sport & Fitness her. Tidligere Norges-mester i karate over 20 ganger, Jørn Ove Hansen, har gått inn og skapt et stort aktivitetssenter med både karateklubb og treningssenter.

– Drammen er fantastisk

Kunstner Trond Meyer er fra Tønsberg og har studert i Oslo. Han og familien flyttet til Drammen fra Oslo da de fikk et barn til, uten egentlig å ha noe kjennskap til byen. Men de har aldri angret.

– Drammen er fantastisk. Vi er veldig fornøyde. Det beste med Drammen er at byen på en unik måte har beholdt mange av de offentlige tjenestene sentralt, og ikke lagt dette utover i distriktet, slik mange byer i en transformasjonsfase gjør. Jeg vil si Drammen investerer i fremtiden fremfor i halveise løsninger, sier Meyer.

Galleri

Han er naturlig interessert i byutvikling og bygninger, etter først å ha tatt en utdannelse som billedkunstner tok han en utdanning i arkitektur.

– I etterkant av dette har jeg jobbet med design, arkitektur og kunstprosjekter parallelt. Men i de senere årene har jeg fokusert mest på billedkunstdelen, sier han.

Han er samtidig veldig opptatt av at de skal etablere et galleri, for visning og salg.

– Det skal ikke bare være for oss som har atelier her, men for andre kunstnere også.

Gunstig for kunstnere

Grunnleggeren av byggeprosjektet på Nøsted Brygge, Jan Erik Hansen, er godt fornøyd med at Meyer har etablert seg, og at det jobbes for å få inn flere kunstnere.

– Dette kan øke verdien av Nøsted Brygge som destinasjon, fordi det kan gjøre at flere enn de som bor der kommer hit, sier Jan Erik Hansen.

Han trekker frem at de enten leier ut eller selger atelierene til kunstnere.

– Dette kan spesielt åpne for kunstnere som er i startfasen, som da kan ha ett atelier hele karrieren. Vi både leier ut og selger disse. Så kan man finansiere det, kan et kjøp være gunstig, sier Hansen.

Fakta:

Utbyggerne har lyttet til boligkjøpernes ønsker og behov etter hvert som kjøpere melder seg, og det skjer endringer. En del av boligmassen som var planlagt å være 4-romsboliger  er nå tegnet om til å være 2- og 3-romsleiligheter.

Drammen Næringsparker sitter med rundt 12.000 kvadratmeter med næringslokaler når boligene er fordelt. Det er en plan for de arealene som er ledig, der målet er å finne aktører som passer inn i dette miljøet.

Jan Erik Hansen eier 48 prosent av Nøsted Brygge gjennom selskapet Mocom. Per Rosenvinge og familien Børretzen eier 17 prosent hver seg, mens Jan Wøien eier 14 prosent. Samtidig er noen mindre aksjeposter fordelt på tre andre aksjonærer.

Hansen står bak mye av finansieringen og drømmen om et Nøsted Brygge. Det hele startet med butikkjeden Computerland, med avdelinger i de største byene i Norge. Selskapet var en suksess fra 1994 til 2006, da han solgte selskapet.