GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Afzal, som har jobbet i næringsforeningen i fire år og er utdannet på BI og USN, var grunnlegger av konferansen da den ble startet opp i 2019.

Han kan denne gang vise til et fullspekket program. En rekke lokale næringsledere fra noen av Drammens største bedrifter skal holde sine foredrag, under kyndig ledelse av dagens konferansier Yrja Oftedahl.

På teaterscenen får hun blant andre besøk av spennende foredragsholdere som Henrik SyseSunniva Rose, PhDSigurd BraathenLise Maren Brock TynesCathrin BretzegAnders N. DahlgrenHanne LøvstadDhruv TapasviMarianne Knutsen og Morten Gregertsen.

Mindre miljø og klima

Blant de mange vilkårene som generelt beskriver bærekraft, ønsker man denne gang mer fokus på innovasjon, ergo noe mindre på miljø og klima.

– Alt henger jo sammen, men vi ønsker med denne konferansen og ha et mer lokalt fokus på innovasjon blant Drammensbedrifter, og i større grad underbygge hvordan byens næringsliv skal oppnå bedre bærekraft og få mer ut av det internasjonale markedet. Dette blir som en oppfølger av konferansene fra 2019 og 2020, sier Afzal til Drammensavisa.

Han peker blant annet på tilliten til myndighetene, som retter stadig flere krav til bedriftene. Deriblant 17 definerte bærekraftmål.

Afzals rolle som fagleder for samfunn og innovasjon hos næringsforeningen handler om å ha myndighetskontakt, politisk påvirkning og bygge relasjoner med ulike interessenter som fremmer medlemmenes interesser. Den andre delen handler om å jobbe med innovasjon og bærekraft både på operativt og strategisk nivå.

Ressursrik region

Det var også den siste stillingsinstruksen som satte Adnan Afzal på sporet til å etablere en årlig bærekraftkonferanse i Drammen i regi av sin arbeidsgiver Næringsforeningen i Drammensregionen.

– Årets konferanse har jeg gledet meg veldig lenge til. Utfordringen har vært å finne ambassadører for bærekraft og spesielt lokale bedriftsledere som kan vise til god bærekraft i sine selskaper. Men det har vi klart. Så får vi håpe de kan dele av sin erfaring, slik at også andre og flere aktører kan lære litt om man skal selge sine produkter eller sin kompetanse til utlandet. Regionen vår har nemlig mye å gå på, mener Afzal.

Og med bærekraft, mener du?

– Innovasjon. Gjøre de gode og levedyktige valgene, og samtidig være konkurransedyktig. Ha god lønnsomhet, men ikke glemme bunnlinja. Og ikke minst hvordan man skal dra med seg de ansatte i en sunn utvikling.
Kan du vise til et lokalt selskap med god bærekraft?

– Lindum. På få år har de gjort søppel til en ressurs, svarer Adnan Afzal.

PS: Næringsforeningen i Drammensregionen arrangerer årets bærekraftkonferansen sammen med PwCOSO Hotwater ASHTS DynamicsLandsorganisasjonen i Norge i Viken og Oslo, Sparebanken ØstLindum ASLos & Co Drammen og Glitre Energi. På grunn av restriksjonene etter pandemien, er det kun gjort plass til 250 tilhørere i teateret.

 

FAKTA: Bidragsytere til Bærekraftkonferansen 2021

Årets konferansier - Yrja Oftedahl

Yrja Oftedahl driver podkasten "Power Ladies" hvor hun fronter kvinnelige rollemodeller som baner vei innenfor sitt felt med fokus på en bærekraftig utvikling. 

Yrja har bakgrunn som programleder, gründer og som community builder både fra  Norge og internasjonalt. Hun har også vært finalist i 71 grader nord.

 

Innovasjon på godt og vondt:

Henrik Syse, filosof, forsker og forfatter. Her skal han reflektere om bærekraft og etikk som er mer enn bare vakre ord. Syse har en Master of Arts-grad i politisk filosofi fra Boston College (1991) og en doktorgrad i etikk fra Universitetet i Oslo (1997). Fra 2005 til 2007 var Henrik leder av eierskapsgruppen i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter i Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet),  og som rådgiver for NBIM. Videre i 2008 og 2009  var han sentral i arbeidet med implementeringen av de etiske retningslinjene i Oljefondet.

 

Nå øker tempo i den grønne omstillingen!

Hanne Løvstad er leder for bærekraft og klimarisiko i PwC Norge. Hun har mer enn 20 års ledererfaring fra telekom og energibransjen og kom til PwC fra stillingen som partner- og kommunikasjonssjef i Miljøstiftelsen Bellona. I PwC jobber hun primært med rådgivning innen klima- og bærekraftsstrategi, bærekraftsrapportering og omstillingen til lavutslippssamfunnet. Hun har det siste året rådgitt flere norske selskaper på hva bærekraft, klima og EU taksonomien vil ha å si for deres strategiske veivalg og ikke-finansielle rapportering. 

 

Norsk industri i omstilling

Anders N. Dahlgren er Administrerende Direktør i HTS Dynamics, han er utdannet siviløkonom, og har solid erfaring fra teknologi-, og energirelatert virksomhet. Anders er en engasjerende foredragsholder som brenner for å forme det norske industrieventyret gjennom teknologiske-, bærekraftige-, og organisasjonskulturelle fremskritt.

 

Kraft og kompetanse til bærekraftig utvikling

Cathrin Bretzeg er konserndirektør HR, kommunikasjon og bærekraft i Glitre Energi. Hun har lang erfaring fra HR og organisasjonsutvikling fra både privat og offentlig sektor. I Glitre Energi brenner hun for å få en allerede bærekraftig virksomhet enda bedre på rapportering og styring, slik at Glitre Energi kan bidra enda bedre til å nå FNs bærekraftsmål.

 

Er biokullet det neste gullet vi skal leve av?

Dhruv Tapasvi har en Doktorgrad i Energi og Prosessteknikk fra NTNU med spesialisering i termokjemiske prosesser. Han jobber som prosjektleder for pyrolyse i Lindum der sirkulærøkonomi står i fokus. Dhruv har mer enn 15 års erfaring innen forskning og utvikling i et internasjonalt miljø. 

 

Er bærekraft viktig for kapitalinngang?

Thomas Fladby er bærekraftsansvarlig i Sparebanken Øst. Han har lang erfaring fra bank og finans og startet i Sparebanken i februar 2021. Han kom da fra stillingen som senior ESG Spesialist i Danske Bank hvor han jobbet med bærekraftige investeringer. Lise Maren Brock Tynes er leder for Bedriftsmarkedet i Sparebanken Øst. Hun har lang erfaring innen bank både fra Nordea og Sparebank 1 BV før hun i mars 2021 fikk ansvar for å lede Sparebanken Øst` satsning innen bedriftsmarkedet.
I dialog fra scenen skal de sammen gi deltakerne gode råd for å håndtere nye og fremtidige krav innen bærekraft.

 

Industri og miljø gjennom tre generasjoner

Sigurd Braathen, tredje generasjon eier av familibedriften OSO Hotwater. 20 års fartstid i virksomheten, hvorav 10 år som Daglig Leder, for tiden Produktsjef og ansvarlig for nyutvikling av produkter for alternativ energi.

 

Thorium er den nye oljen - eller...?

Sunniva Rose har en doktorgrad i kjerne- og energifysikk fra Universitetet i Oslo, der hun forsket på hvordan man kan bruke Norges nasjonalgrunnstoff, thorium, som brensel i kjernekraftverk, og hvordan dette kan være med å redusere avfallsproblemene fra kjernekraft. Etter doktorgraden har hun jobbet for seg selv, som vitenskaps- og teknologitolk.

 

Portalen – Kronen på verket

Morten Gregertsen er sivilingeniør innen bygg- og miljøteknikk fra NTNU og har siden 2004 jobbet med prosjektledelse av ulike byggeprosjekter i aksen Oslo- Drammen. Han var blant annet prosjektleder for det første Breeam Excellent kontorbygget i Norge. I 2018 ble han ansatt som prosjektsjef i Union Eiendomsutvikling.

 

Slutt å snakke om innovasjon!

Marianne Knutsen er planner og bærekraftsrådgiver i marketingbyrået Los & Co. Hun har jobbet med reklame og merkevarebygging i 15 år, med bakgrunn som tekstforfatter og kreatør/kreativ leder. Hun har videreutdannet seg innenfor bærekraft som konkurransefortrinn og det siste året jobbet har hun jobbet med utvikling av bærekraftige produkter/tjenester. Marianne har i dag en rolle som planner i byrået.