BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

Dette er historien om hun som aldri fant seg til rette som lærer, til tross for utdannelsen som adjunkt med tillegg.

– Det var jo en fornuftig ting å gjøre. Ta en god utdannelse og få en god jobb. Men det var noe som ikke stemte, og jeg gikk på akkord med meg selv, forteller Jeanette når Drammensavisa er på besøk på det som opprinnelig var en seter i Seterveien på Berger. Helt øverst oppe i åsen ligger huset, og på jordene rundt er epletrærne akkurat ferdige med blomstringen. Det er epledyrking og birøkting som er drifta på gården.

Lekker design

I januar 2020 ble lærerkarrieren lagt på hylla, og hun installerte seg i kjelleretasjen på huset med stort atelier og egen inngang. Her er det arbeidsdagene tilbringes, og Jeanette innrømmer at hun har hatt vanskeligheter med arbeidstiden. Det blir fort litt «overtid», særlig nå som de tre barna ikke lenger bor hjemme.

I disse omgivelsene øverst i Seterveien er det lett å la seg bli inspirert som kunstner, men det er ikke så mye landskapsmotiver i bildene hennes. Derimot finner man både dyr og mennesker – og biler.

– Det er noe spesielt med veteranbiler. De har lekker design og flotte linjer. Det er litt magisk når jeg med min lidenskap for lekre design møter en bilentusiast med lidenskap for det samme, sier Jeanette.

– Jeg har malt ganske mange biler, og det blir litt ekstra fokus på biler fremover.

Nasjonal stolthet

For tiden har hun et tredelt maleri på staffeliet. Det forestiller slottet i Oslo med tre stolte høns foran. Går du nærmere, finner du små detaljer som en bie og et par kuer – og flere detaljer skal det bli, ifølge kunstneren.

– Det handler om å være stolt av det norske. Jeg er ivrig etter å verne om gode norske verdier, tradisjonene og alt vi forbinder med Norge. Vi kan ikke la det norske dø ut i all internasjonaliseringen som foregår, mener hun.

Gift

Foruten de norske motivene maler hun alt mulig. Menneskeportretter, dyreportretter, rosemaling, akt – og stilleben av godteri.

– Godteriet ser jo så lekkert ut med de fine, sterke og blanke fargene sine. Men så er det jo ren gift for oss, sier Jeanette ettertenksomt.

– Jeg hadde et oppgjør med mitt eget kosthold, og etter at jeg kuttet sukkeret, er jeg i mye bedre form. Maleriet heter «Gift», og det er jo akkurat det det er for mange.

– Men ja, det er riktig at jeg har mange temaer. Jeg har holdt på med dette på fulltid et drøyt år nå, og har latt meg selv utforske både temaer, teknikker og materialer. Jeg har liksom ikke funnet mitt tema ennå, men må man det da? Jeg maler bilder med temaer jeg føler for der og da, og går videre til neste. Og da kan det være et helt annet innhold, en annen teknikk og i andre materialer, sier hun.

Kunst rett vest

– Det viktigste av alt er at jeg har kommet hjem, yrkesmessig sett. Veien blir litt til mens man går, men jeg begynner å se en rød tråd, sier Jeanette.

Akkurat nå er Jeanett Ruth Sveiven med på en utstilling på Fossekleiva Kultursenter på Berger. Den varer til og med 4. juli. Nylig fikk hun også beskjed om at et av hennes malerier er antatt til årets Kunst rett vest, hvor fellesutstillingen i år vil være på Gilhus gård ved Lierstranda.