GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

MS-rammede Ellen Nordahl (58) og hennes kjæreste Arild Østeby (77) opplever historien som både diskriminerende og forferdelig.

– Jeg gråt, følte meg hjelpeløs og fikk knapt frem et ord, oppsummerer Ellen Nordahl om opplevelsen på flyplassen i Antalya.

Etter en ukes tur til Tyrkia, der rullestolen ble fraktet ned. Ble det nemlig full stopp på flyplassen i Antalya.

Mens Arild Østeby fortvilet forsøkte å megle og argumentere overfor tyrkisk flypersonale, på det han selv omtaler som dårlig engelsk, måtte de se at flyet tilbake til Norge lette.   

– Spetakkelet startet da vi skulle sjekke inn. Det var ingen hjelp å få. Fra Pegasus fikk vi omsider en forklaring om at feilen var gjort i Oslo, at batteriet var for sterkt og ikke kunne sendes. Det skulle gå et nytt Pegasus-fly til Norge to timer senere. Men flyselskapet sto på sitt, og lot oss ikke være med der heller. En fryktelig følelse, forklarer Østeby.

– Guiden vår fra Royal Travel som hadde fulgt oss til flyplassen, oppfattet at alt var greit, og hadde forlatt oss midt på natten. Vi var overlatt til oss selv.

Det hele endte med ytterligere to dager på hotell – takket være hjelp fra reiseselskapet de brukte.

– All honnør til de ansatte i Royal Travel, men inntrykket av Pegasus er alt annet enn positivt, sier Østeby.

Godkjent av IATA

Det som fra starten 2. november hadde vært en super ukesferie i Tyrkia, ble 9. november alt annet enn super da flyselskapet Pegasus – som først hadde fraktet dem fra Norge til feriemålet – plutselig nektet dem å reise tilbake til Norge.

– Vi ante fred og ingen fare og sto pakket og klare ved innsjekkingen på flyplassen 03.30 – to timer før avreise klokken 05.30 i Istanbul. Det var da trøbbelet startet, forteller Østeby.

Problemet var visstnok batteriet til rullestolen (en sittescooter av typen Hepro 4, red.anm.) – identisk med stolen paret har hatt med seg flere steder rundt i verden.

– Når jeg har kjørt rullestolen fram til flytrappa, pakkes den sammen og sendes som en koffert, forklarer Ellen Nordahl.

Selv om paret hadde forsikret seg med leverandøren av rullestolen, og med det internasjonale flysikkerhetsselskapet IATA om at batteriet var godkjent til transporten, var altså Pegasus urokkelige.

– Dermed måtte vi sette igjen batteriet i avgangshallen. Og hva meg bekjent, kan det stå der ennå, sier Arild Østeby.

«Aldri mer Tyrkia»

I sitt yrkesaktive liv jobbet Ellen Nordahl med lønn og regnskap for flere vikarbyråer i Drammen, innen hun fikk konstatert sykdommen primær progressiv MS i 2007.

– Men jeg merket plagene lenge før det. Så jeg hadde nok hatt sykdommen i noen år før den ble oppdaget, forteller hun.

Ellen Nordahl har en datter og ett barnebarn, og har vært kjæreste med Arild Østeby siden flere år tilbake. Sammen har de gjennom flere år vært på en rekke reiser i inn og utland. Men reisen til Tyrkia før julen 2022, vil for all fremtid fremstå som et mareritt og en lærepenge.

– Jeg kan ikke forstå at et flyselskap som godkjenner og tar med seg rullestolen ned til Tyrkia, skifter oppfatning underveis og nekter å ta den med på hjemturen. Vi har ikke opplevd dette med noen andre selskaper, sier Nordahl.

Nå i januar skulle paret nok en gang til Tyrkia.

Denne gang falt valget på Türkish Airways, med identisk rullestol som bagasje begge veier.

Men heller ikke dette selskapet ville ta med drammensparet på reise.

– Det blir nok ikke mer Tyrkia på oss, oppsummerer Østeby og Nordahl.