KAMP OM BALLEN: Her trener SIFs damer på Gulskogen. Ingrid Varreng og Alva Moberg i kamp om ballen.

Kampene er viktigst

For alle fotballspillere er kampene viktigst. Det er her du skal prøve ut, prestere med dine lagkamerater det du har jobbet med på treninger.

– Når disse uteblir, og når du ikke vet når neste kamp blir, er det klart at det påvirker treningene. Det er som en uke uten helg, uke etter uke. Samme harde arbeidet hver dag, uten en mulighet til å kunne feire og juble, sier Erik Ingar Kalmo, trener for Godsets damesatsing.

Men kamper er ikke den eneste som spillerne har blitt nektet i år, også tilgangen til garderoben.

– Man klarer vel fint å skifte hjemme, men for alle som har spilt fotball er garderoben et viktig sted. Våre spillere er dessverre blitt ganske ukjente med begrepet «garderobekultur», der spillere møter i god tid før kamp og trening. Garderobekultur er fleip, latter, prat, høy musikk og mye mer. Garderobekulturen skaper samhold og fellesskap, noe som er limet i et lag, forklarer Kalmo.

ISKALD KEEPER: Keeper Jenny Olsen redder skudd fra lagvenninne Ingrid Varreng.

Håpløs pre-season

Januar og februar er de tøffeste månedene for en fotballspiller i Norge. Ekstra utfordrende er det å være i verdens lengste «pre-season» samtidig som gradene viser 10 til 15 minus.

– Det er imponerende hvordan våre jenter viser holdninger med å holde motivasjonen oppe i denne tiden. Og kanskje ekstra utfordrende og utakknemlig er det å være fotballkeeper med tynne og kalde keeperhansker når de blå gradene er tosifret, sier lagets andre trener Torkel Knutsen.

Da skal det noe til å holde kroppen myk og varm.

– Nettopp da trenger man å ha et mål i sikte, og et håp om at det snart vil bli en ny fotballsesong. Det fikk vi ikke i fjor. Vi må stadig fortelle jentene at vi har tro på dette, og at vi håper og tror at spillermøter, treningsleirer og turer nok en gang vil bli tillatt. Vi må minne dem om at i klubbhuset ligger årets nye drakter klare og ferdig trykket, både den tradisjonelle blå SIF drakta og den knallrosa bortedrakta, sier Knutsen.

Venter på kamper

På de verste vintertreningene minner Kalmo jentene om at det henger en drakt og venter på dem i garderoben som du skal ta på deg mens de prater med lagvenninnene sine, mens stemmen overdøves av «Godset fra Drammen» som dundrer i garderobeveggen – og du merker pulsen stiger, fordi det nærmer seg kampstart.

– Så hold ut, vi håper vi får den fotballhverdagen tilbake snart, med treninger og kamper hver uke, med spillermøter og treningsleirer, og ikke minst med den før omtalte garderobekulturen, sier Erik Ingar Kalmo.