GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Ariya er modellen som ikke kan komme fort nok på markedet for Nissan i Norge. Men nå er det altså like før. Og for virkelig å understreke den elbilnasjonen Norge er blitt, er det også her i landet den nye el-SUV-en får sin ilddåp i det europeiske markedet.

Verdens mest solgte

På Mobile i Drammen har de ventet lenge på suksessmodellen Leafs langt større og kraftigere arvtaker i elbil-markedet. Allerede fra lanseringsdatoen på nett, 9. september, har mange Nissan-tilhengere skrevet seg på kjøpslista.

Det stilles store forventninger til denne elektriske SUV-en i Qashqai-segmentet. Kanskje mest oppsiktsvekkende er det at Nissan går bort fra CHAdeMO-standarden for hurtiglading i Europa, som både LEAF og e-NV200 Evalia har hatt siden starten i 2010, og velger CCS-standarden som de fleste andre elbilprodusenter. Ladningen skal få toppeffekt på 130 kW, med en rekkevidde på 500 kilometer.

– Med en pris fra 409.000 kroner, en SUV crossover med firehjulstrekk med lang rekkevidde, har denne modellen et enormt potensial i det norske elbil-markedet. Nissan som allerede har Leaf som verdens mest solgte el-bil – og Norges mest solgte med 70.000 i året – kan fort kopiere denne suksessen til SUV-markedet, mener daglig leder Tom Erik Moen i Mobile i Drammen.  

Billigste varianten

Nye Nissa Ariya firehjulsdrevne SUV-en med den største batteripakken – 87 kilowattimer – kan trekke relativt tung tilhenger, og vil ha god plass til både folk og bagasje. Bilen fås også med framhjulstrekk og mindre batteripakke (63 kilowattimer), med en antatt rekkevidde på 380 kilometer. Det er denne varianten som koster fra 409.000 kroner. Den største modellen med over 500 kilometer rekkevidde, har en startpris på cirka 575.000 kroner.

– Vi forventer at Ariya vil løfte Nissan ytterligere inn i det norske elbil-vinduet, sier selger Marius Sørum, og minner om at bilen fritas for både moms og avgifter.

– Man sparer fort inn forbrukskostnaden sammenlignet med fossile biler, sier Sørum, og gleder seg til dagen nye Ariya ruller inn i Mobiles butikklokaler i Bjørnstjerne Bjørnsons gate.

Det skjer i beste fall mot slutten av året, trolig i starten på 2022.