TERJE BRUN-PEDERSEN tekst

Det er en driftig og engasjert Liergjeng som står bak planene, i nært samarbeid med Lier Skiløberforening og Ski- og Ballklubben Drafn. I 2014 stiftet de foreningen «Skikongens venner» som har gjennomført et møysommelig arbeid for å opparbeide Haugstua til et attraktivt skimuseum. De har også skiltet den gamle traseen, kalt Hauernsporet, fra Årkvisla i Lier til Holmenkollen, som ble benyttet av skiløperne for 100 år siden.

Og arrangørene har klart å engasjere betydningsfulle personer i norsk idrett: IOCs æresmedlem og leder av OL på Lillehammer, Gerhard Heiberg har vært på besøk og gitt sin støtte, det har også idrettspresident Berit Kjøll, IOC-medlem Kristin Kloster Aasen, samt vår lokale skøytehelt Sten Stensen. Nå jobber de for å invitere representanter til festen fra tidligere OL-byer til Lier og Drammen.

Folkelig markering

–  Vi tar sikte på en folkelig markering i februar-mars i 2024, forteller Marius Morin, en av ildsjelene i prosjektet og nestleder i styret. Han har til og med vært gjest og fått godkjenning for prosjektet, sammen med nevnte Heiberg, hos de mektige herrer i den Den internasjonale olympiske komité, IOK i Lausanne i Sveits.

– Hovedideen bak prosjektet er at fortid skal møte fremtid, forteller en engasjert Marius til Drammensavisa da vi er på besøk i Årkvisla. Intensjonen er at vi historisk og sportslig skal overføre minner, men også ny kompetanse og læring til den kommende generasjonen. Vi må ikke glemme at Thorleif Haug, som er en noe forsømt lokal OL-stjerne, klarte noe kun fem utøvere, uansett kjønn og gren har klart: Å vinne tre gull i ett og samme OL.

Arrangørene ønsker i størst mulig grad å benytte de «spor» som har vært benyttet de siste hundre år, og som fremdeles befinner seg i området. Det skal bli bærekraftig sirkulærøkonomi og gjenbruk i konkret forstand. Foreningen jobber blant annet iherdig nå om dagen for å etablere et stort skileikområde i tilknytning til Haugstua.

Gøyal vinteraktivitetsuke

Under arrangementet WOM planlegges det «simulering» av alle vinterolympiske øvelser fra 1924 i en nåtidsutgave. Det skal bli alt fra ei femmil i god gammeldags klassisk stil, hopprenn med 1924-lengder, mikset med kunstløp og kanskje en liten «Sonja Hennie», som var yngste utøver Chamonix. Kanskje kan det bli «patruljeløp» som var forløperen til skiskyting, kombinert med moderne fremtidsrettet skiskyting.  

– Alle øvelser som var representert i Chamonix skal være med, forteller Marius. Mange av oss som har noen års levetid har opplevd «å brøyte løyper» og eller spille bandy/hockey på tjern inne på skauen. Dette ønsker vi å gjenskape. Selv hockey ble i 1924 gjennomført med lave vant. Her kan vi spille det på isen. En gammel bob minner mye om en eldre «rattkjelke» og var et grensesnitt på «avansert aking». Og selvsagt blir det innslag av nasjonalidretten, nordiske grener; hopp, langrenn og kombinert. Kanskje kan vi få med curling, som har blomstret mye i Norge de senere år. Her skal det bli mye moro i en vinteraktivitetsuke, og selvsagt må ulike kulturelle innslag være med, avslutter han.