Solceller har de siste årene blitt mer vanlig på tak av hus og næringsbygg, og Ingeniør Ivar Pettersen AS har tilbydd løsninger for kunden til private, næringsbygg og landbruksbygninger. Den senere tiden har etterspørselen tatt av, og nå er det mange ulike løsninger som finnes på markedet for både tak og fasader.

- Vi har samarbeid med flere leveran-dører, og kunden kan gå inn på vår nettside og få estimat på kostnad og forventet produksjonsmengde ut fra adresse. Deretter kan vi prosjektere, levere og montere anlegget helt ferdig til bruk, sier serviceleder Christian Tverberg.

Ingeniør Ivar Pettersen AS har leveranser av ulike systemer for kunden, og eget spesialtrent team som tar seg av monteringen i Vestfold, Telemark, Viken, Innlandet og Oslo.

Mer lønnsomt

-Med høyere strømpriser blir det mer lønnsomt med solceller, og forventet høye strømpriser fremover gjør at stadig flere ønsker å bestille solceller på tak eller fasade, sier Vegard Tandberg som er avdelingsleder i Drammen.

Selv om det har vært en stor økning i montering av solcelleanlegg den siste tiden, er det forventet en eksplosiv vekst i tiden som kommer. Stadig flere snakker om klimatiltak og alternativ energi. Med strømprisen de siste månedene har dette blitt enda mer aktuelt.

-Vi leverer alt fra enkle mindre anlegg til avanserte fasade-paneler. Det mest vanlige i dag er paneler med silisium, mens CIGS kommer etter hvert som gir bedre tilpasning på bygg og fasader, sier Tandberg.

Han peker på at det ikke bare er sydvendte takvinkler som gir strømproduksjon, og at solcellepaneler har effekt også om det er overskyet vær.

Kort leveringstid

-Når kunden går inn på nettsiden og sjekker sitt hus, kommer det opp hvor paneler som bør monteres og hvor mye strøm dette gir. Samtidig får du opp hva anlegget koster, og forventet lønnsomhet, sier Tverberg.

I dagens marked med stor økning i interessen har mange som vil ha solceller opplevd lang leveringstid.

Ingeniør Ivar Pettersen AS har kort horisont fra bestilling til levering hos kunden. Derfor er tiden forholdsvis kort fra kunden sjekker om sitt bygg egner seg og lønnsomheten i et solcelleanlegg, til bestillingen ordnes og monteringen på taket er ferdig.

-Vår fordel er at vi er en etablert leverandør som har gode leverandører, samtidig som vi står ansvarlig for hele jobben til ferdig produkt hvor anlegget kan levere strøm. Dette gjør det enklere for kunden å ta bestemmelsen og bestille solcelleanlegg hos oss, sier Tandberg.

Fakta:

Det er like mye soltimer i Norge som i Tyskland.

Et solcelleanlegg er estimert til å vare i 30 år.

Stortinget jobber med en handlingsplan for å øke solkraft med solceller i Norge, og minske begrensninger som søknadsplikt og krav om nettinnmelding for små anlegg.

Enova støtter private som vil investere i solcelleanlegg både på hus og fritidseiendom med inntil 47 500 kroner, og Ingeniør Ivar Pettersen AS hjelper til med søknaden.

Solceller kan legges både på eksisterende og nye tak og fasader.