I MatPrats ferske juleundersøkelse fra YouGov finner du de fleste svarene.

– Ribbe og pinnekjøtt er fortsatt nordmenns favoritter på julaften. Vi er opptatt av tradisjoner, og velger tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.

Dette spiser vi på julaften i år:

Svineribbe: 43 %

Pinnekjøtt: 37 %

Kalkun: 7 %

Skinkestek: 5 %

Risgrøt: 5 %

Torsk: 4 %

Vegetarmat: 4 %

Annen middag: 4 %

Pizza: 3 %

Lutefisk: 3 %

– Juletallene er som de pleier stabile og julemiddagen er styrt av tradisjoner. Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller flestes menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, mens kalkunen tar tredjeplassen, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.

Østlandet mot Vestlandet

Den tradisjonelle kampen mellom ribbe og pinnekjøtt i de ulike landsdelene er som før.

– Vi ser et tydelig skille mellom øst og vest når det gjelder julemiddagen, som i årene før. Mens østlendingene (utenom Oslo) velger ribbe, elsker vestlendingene pinnekjøttet sitt. Ribba går av med sammenlagtseieren for hele landet og står også på topp i Trøndelag og Nord-Norge, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen.

– Pinnekjøtt og ribbe er begge populære valg både i Agder og på Sør-Østlandet, men ribba vinner også her. Dette er også den landsdelen der kalkunen står sterkest.

Hvem bestemmer julematen?

– Tradisjoner er det viktigste for oss når vi skal samles til julefeiring, og det gir oss den riktige julestemningen at vi ser, lukter og smaker det samme år etter år, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.

Tradisjon fra tidligere: 29 %

Jeg bestemmer: 20 %

Tradisjon vi har startet selv: 16 %

Foreldrene mine: 10 %

Varierer avhengig av besøk: 8 %

Partneren min: 6 % (kvinner: 2 %, menn 9 %)

Barna: 3 %

– Med flere generasjoner og nye familiemedlemmer samlet rundt bordet, blir det gjerne ulike ønsker for hva som skal spises. Mange løser det ved å servere to ulike retter på julaften, eller ved å spre tradisjonsrettene utover juledagene.

– Nesten ingen kvinner svarer at det er partneren deres som bestemmer julematen, så det forteller oss hvem som styrer menyen i denne høytiden.

Dessertfavorittene:
Riskrem 38 %

Multekrem 16 %

Karamellpudding 10 %

Is 9 %

Julekaker 5 %

Fruktsalat 4 %

Topp 5 nyttårsmiddager

Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten. 28 % oppgir at de spiste kalkun nyttårsaften i fjor. Det er en nedgang på seks prosentpoeng fra forrige juleundersøkelse.

Kalkun: 28 %

Pinnekjøtt: 16 %

Ribbe 9 %

Biff/helstekt filet eller kylling: 6 %

Grønnsaker: 3 %

– Kalkun er nordmenns store favoritt på nyttårsaften, og 28 prosent av oss spiser kalkun til middag. Men én landsdel skiller seg ut, nemlig Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt at når det først er jul, så holder det ikke å spise det på julaften – det må serveres på nyttårsmenyen også. I Vestland fylke spiser hele 33 prosent pinnekjøtt på nyttårsaften, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.

– Jeg tror den lille nedgangen på kalkun kan skyldes en endring i nyttårsfeiringen. Det er mindre tradisjonelle middager der alle sitter til bords, og vanligere med en minglefest med tapas eller småretter.

– Vi ser også at det er flere som spiser vilt til nyttårsfeiringen i Oslo, enn ellers i landet. Årsaken kan kanskje være at mange oslofolk har hytte på fjellet og jakter der, og serverer de edleste stykkene på årets siste dag.