TERJE BRUN-PEDERSEN tekst
Det begynte som en luftig idé. Men den skulle snart finne jordsmonn å vokse i. Hva med å invitere drammensere med ulik etnisk bakgrunn til å skrive om røttene sine? Ikke bare det. På sitt eget språk. Med sitt eget alfabet.

En rikdom

– Tanken kom da vi hadde bestemt oss for at temaet for årets festival var Røtter, forteller Ivar Flaten, styreleder i Drammen Sacred.  Han leder festivalen som er inne i sin 11. sesong og som bygger broer ved å presentere musikk og andre ulike kulturuttrykk fra hele verden. Det finnes rundt 150 ulike nasjonaliteter i Drammen. Folk vokser og trives her i byen, men har altså røttene sine andre steder. Dette må vi se på som en verdi, en rikdom som vi kan dele med hverandre. Det betyr noe for alle hvor de kommer fra.

Veien videre

Som sagt, så gjort. For noen måneder siden sendte Drammen Sacred ut en invitasjon til byens befolkning. «Fortell om røttene dine». Og svarene uteble ikke.

– Ja, du verden. Vi fikk inn over 40 bidrag. På rekordtid. Responsen var nesten overveldende, sier Flaten.

En av dem som tok utfordringen var Gem Baranda Tindvik (58). Hun er født på Filippinene, bodde i Tyskland i 19 år før hun kom til Norge i 2003. Nå jobber hun som språklærer og har vært leder av Drammen Filipino Dance Group siden 2006.

– Å vite om mine røtter minner meg alltid om min kulturelle bakgrunn, og viser meg veien videre, sier hun til Drammensavisa.

Ny bunad

Tekstene som er kommet inn, er brukstekster. Ikke bare skal de deles på festivalens ulike digitale plattformer, de blir også en del av årets grafiske uttrykk. Drammen Sacred har på mange måter fått ny bunad.

– Stian Kittilsen har skapt årets design. Der blir de innsendte tekstene brukt, forteller Reidun Svabø, daglig leder for Drammen Sacred. Ideen er å vise helt konkret, med ulikt språk og ulike alfabeter, hvor vi som innbyggere i Drammensområdet har våre kulturelle og nasjonale røtter. Jeg synes det er blitt et utrolig kult, annerledes og lekkert design.

Henger sammen

Drammensere som har sendt inn tekster til festivalen er også portrett-fotografert. Dette har festivalens mange flinke fotografer fra kameraklubben i byen bidratt med. I løpet av noen hektiske dager var nærmere 50 personer innom fotostudioet til Nina Holtan.

– Ingen er bare det du ser. Våre røtter og vår identitet henger dypt sammen, sier Karoline Faber (41), opprinnelig fra Tyskland. Hun jobber som prest i Strømsø kirke og er en del av årets Røtter-prosjekt. Tenk, her lever vi, i Drammen, men våre røtter vokser og spenner over hele jordkloden. Fint å bli minnet på det og å bli oppmerksom på hvor mye det er å oppdage og å dele, sier Faber til Drammensavisa.