MARIANNE BERGVALL tekst og foto

Den blide norsk-skotten er egentlig spanjol, mener han selv, for med norsk mor og skotsk far vokste han opp i Spania. Men fem viktige år fra han var 15 til 20 bodde familien i Norge, så Michael gikk på skole her og snakker flytende norsk. Etter et nytt Spania-opphold flyttet han til Norge for fem år siden. Og veien til å bli fastboende drammenser er det padelen som har sørget for.

Blanding av squash og tennis

Padel, som er en blanding av tennis og squash, er en ganske ny sport som har tatt helt av i Spania og Argentina, og Michael begynte å spille som 27-åring, to år før han kom til Norge.

– Selve spillet ble oppfunnet av en meksikaner, som laget en bane i sin egen hage, forteller Michael. – En dag fikk han besøk av en argentiner, som ble begeistret og tok spillet med hjem, hvor det ble en folkesport på kort tid. Og så har det samme skjedd i Spania.

Det er omtrent på samme måten padel har utviklet seg i Norge også – som ild i tørt gress. For fire år siden var det kun på Fornebu der fantes baner, og hit kom tennisspilleren Daniel Picard fra Drammen for å prøve det nye spillet. Senere kom det baner to andre steder – i Moss og i Askim. Det som skjedde videre er blitt en drammensk suksesshistorie. For Daniel ble tennistacketen lagt på hyllen i det øyeblikk han fikk en padel i hånden.

Drammen Padel oppstår

– Jeg ble kjent med Daniel på Fornebu, forteller Michael.

– Vi spilte sammen og ble bedre kjent, og i begynnelsen var det bare noen små turneringer.

– Når ble det første norgesmesterskapet avholdt, da?

– Nå skal vi se – jeg har pokalen her, sier Michael og opplyser: – Det var i 2017.  Jeg vant overlegent, ler han med sjarmerende mangel på beskjedenhet. – Og så vant jeg de neste årene også, i 2018 og 2019. Daniel vant sølvmedalje i atten, sier han.

Daniel var på dette tidspunktet ikke bare bitt av basillen – basillen tok et skikkelig tygg. Som den nest beste i landet etter Michael bestemte han seg for padel på heltid, og ville åpne egen hall. I en ny hall på Berskog fikk han plass til tre padelbaner, og Drammen Padel klubb var blitt en realitet. Det han trengte nå var en trener. Og hvorfor ikke da gå etter den aller beste, som han allerede hadde blitt godt kjent med?

– Daniel overtalte meg til å flytte til Drammen, og sånn ble det, forteller Michael, som nå er både trener og spiller i Drammen Padel Klubb.

Rett før påske kunne de to kameratene juble over godkjenning for en helt ny hall på Berskog, som skal romme åtte baner.

Vanskelig under korona

– Det har ikke vært lett å drive klubb under koronaen, sier Michael.

– Det har vært håpløst å ha turneringer, og det å reise utenlands for å konkurrere har vært helt utelukket.

Selv har han spilt turneringer så ofte han kunne, og ser nå først frem til å kunne konkurrere i Skandinavia.

– Jeg gleder meg til å kunne reise til Sverige og Danmark, hvor der er litt sterkere motstand, sier trippelnorgesmesteren.

– Og når koronaen er bak oss vil den nye hallen bidra til at det blir en større idrett, med cup’er og seriespill for både barn og voksne, sier trener Michael, som er klar for å innvie både store og små drammensere i padelsporten.