GEIR A. ARNEBERG tekst og foto
Historisk er Cafe Picasso en av byens sterkeste tradisjonsbærere. Her er det ikoniske og erkefranske inventaret som ble fraktet fra Paris i 1986 det samme. Stolene, bordene, veggpryden og fargene.

– Jeg tror den kunden som var her i 1986, og kom innom oss i dag, ikke ville sett forskjell, sier Ragnhild Haaning (58).

Derfor klarte hun heller ikke la være å kjøpe tilbake driften, da restauranten mot alle solemerker ble slått konkurs i koronaåret 2020. To år senere er det ikke et angrende tegn å spore hos eieren.

Restauranten som startet nær sagt akkurat slik den ser ut i dag, ble drevet av samme Haaning fra 1992 til 1996. Nå er den altså tilbake i familiens hender. Sammen med ektemannen Fredrik eier de 80 prosent gjennom selskapet Haaning AS, mens kjøkkensjefen og daglig leder eier 10 prosent hver.

Ingen billigere løsning

Man skulle kanskje tro at det å satse på å beholde et gammelt konsept er en billigere løsning. Det mener ikke Haaning er tilfelle.

– Det hadde nok vært rimeligere å bytte ut alt til nytt, fremfor å trekke om gamle møbler og reparere ødelagte bord, stoler eller annet inventar. Men vi er opptatt av sjarmen og å beholde imaget, sier Haaning.

For det er unektelig mye image i dette stedet.

– Den eneste synlige forandringen er vel at det ikke lenger ligger flust med papiraviser rundt i lokalet. Før var det mange som satt her og leste avisene. Men papiravisene blir jo mer og mer borte. Selv om alt tilsynelatende er som det var, er det gjort store investeringer. Blant annet på kjøkkenet. Der er alt nytt. Det måtte til, sier Haaning.

Litt utenfor kjernen

I Erik Børresens allé 5A har de altså holdt til i alle disse årene. Rett overfor Gamle Innebadet og Aass Bryggeri.

– Og fortsatt er det – etter 36 år – mange av de samme gamle traverne som kommer igjen. Tross plasseringen et lite stykke utenfor selve bykjernen, er det mye å vinne på et godt rykte. Og det har vi i Drammen, sier Haaning.

Det mener hun spesielt skyldes to forhold; Maten og atmosfæren.

Om atmosfæren er allerede mye sagt, om maten kan man si at det også her er gjengangere fra «tidenes morgen».

– Vi skifter hovedmeny fire ganger i året, til høst, jul, vår og sommer. Nå er vi akkurat i ferd med å endre til høstmeny. Da blir det blant annet vår tradisjonelle og bistroinspirerte franske løksuppe. Og selv om vår Nacho-rett ikke er original fra starten – ble den satt på menyen allerede i 1992 da tex-mex kom til Norge, sier Haaning, og presiserer at alle retter lages fra bunnen av – det være seg alt fra majones til dressinger.

Aktiv høstmeny

Selv om Picasso ikke er mest kjent for konserter og aktiviteter, har de alltid hatt noen faste holdepunkter. Som for eksempel Quiz-kveld med Morgan Olai en gang i måneden. Den starter de med nå også.

Men årets høstmeny vil bestå av mer enn mat og atmosfære.

26. oktober blir det nemlig underholdningskonsert med «Fra Piaff til Tina Turner», ved Sande-paret Geir Langslet og Christine Meyer.

– Vi skal arrangere ytterligere to konserter denne høsten. Men har ennå ikke spikret innholdet, sier Ragnhild Haaning.