GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Bertel O. Steen i Lier har lagt bak seg et sterkt år i 2020.

– Noe av fremgangen skyldes definitivt bedre tilgang på nye elbiler. Nå har vi for eksempel svært kort leveringstid på både KIA e-Soul, Peugeot e2008 og Mercedes-Benz EQC. Når det gjelder Mercedes-Benz EQC, en bil med masse krefter, 4-hjulsstrekk og 414 kilometer rekkevidde, har vi nå kampanjeutgaven AMG Edition på lager for rask levering. EQC er en skikkelig luksus-SUV vi har fått mye positive tilbakemeldinger på, sier daglig leder Kåre Martin Ringset (37).

Tobarnsfaren fra Sandvika er opprinnelig Sunnmøring, og har vært tilknyttet Bertel O. Steen i seks år, hvorav de siste to årene som daglig leder for avdelingen i Lier.

I 2020 leverte selskapet hans ut 1.600 nye og brukte biler, hadde 12000 biler gjennom verkstedet og omsatte for 730 millioner. Overskuddet ble det også rekordhøyt – I 2020 ble vi landets nest største Mercedes-Benz forhandler, med et salg på cirka 200 nye varebiler og 400 nye personbiler. Det er vi stolte av og det viser at Mercedes-Benz står sterkt i regionen, sier Ringset til Drammensavisa.

Vi har også økt bemanningen i denne perioden, og nøkkelen til overskuddet har vært å lytte til de som jobber her og at vi alle nå drar i samme retning. Jeg er stolt over ledere og medarbeider som virkelig har brettet opp ermene i pandemien, sier Ringset, som presiserer at Buskerud-forhandleren per i dag har 75 ansatte, hvorav 11 kvinner.

Mange nye lanseringer

Bertel O. Steen i Lier fører merkene Mercedes-Benz, Kia og Peugeot, og har et bredt utvalg rene elbiler og plug-in-hybrider i porteføljen. I tillegg fører de merkene Mercedes-Benz og Fuso på lastebil og Sætra på buss. I månedene som kommer, presenteres også flere nye spennende modeller.

I disse dager har de plassert en stor Mercedes-Benz show-trailer utenfor sitt eget bygg. Frem til sommeren trekker de deler av utstillingen ut - der de skal ha en egen stand og presentere spesialkampanjer på biler for rask levering. Vi kommer til å fyre grillen, lage noen konkurranser og lage litt show innenfor gjeldende smittevernsregler. Planen er å stå frem til sommeren.

– Vi blir også å finne med utvalgte modeller på Gulskogen kjøpesenter og håper at mange ønsker å ta turen innom oss for en hyggelig bilprat, forteller Ringset.

Siste modell ut er den spreke EQA fra Mercedes-Benz. En kompakt atlet som passer perfekt for familier med ett til to barn. Den er på størrelse med en GLA, altså medium SUV, og vil leveres med både to- og firehjulstrekk. Den har en høy premiumfølelse, en rekkevidde på inntil 426 kilometer og hengervekt på 1500kg.

EV6 er Kias nye, store elbil, kan leveres med to- eller firehjulstrekk med inntil 510 kilometer rekkevidde. Bilen har 1.600 kg hengervekt og er klasseledende på ladeeffekt. Salgsstart var i mai.

– Vi merker stor interesse for bilen, forteller den daglige lederen. Peugeot e2008 er annen spennende elektrisk SUV og den mest solgte i sitt segment i Europa i 2021.

Til høsten kommer flaggskipet, Mercedes-Benz EQS med rekkevidde på 770 kilometer. I tillegg kommer Mercedes-Benz Vito Long Range og Mercedes-Benz eSprinter – to helelektriske varebiler. I varebilsegmentet har vi allerede Peugeot e-Expert med 300km rekkevidde. Vi merker en dreining også på varebil, men her er det mange som fortsatt sverger til fossile drivlinjer, forteller Ringset.

Bruktbil i pandemien

Bruktbilmarkedet har også fått et solid oppsving under koronapandemien, og hos Bertel O. Steen kommer du til dekket bord når det gjelder bruktbilkjøp- og salg.

– Det er langt tryggere å kjøpe bruktbil hos oss enn å kjøpe en tilfeldig bil på Finn.no. Enten du vil selge eller kjøpe bruktbil, så har vi gode rutiner for et en trygg handel, sier den daglige lederen.

Han tror årsaken til at bruktbilsalget er stigende, er at mange ønsker å dekke sitt transportbehov i forbindelse med ferier – uten å måtte vente på leveranse av en ny bil. Nå som vi går mot en ny sommer i Norge, ser han at fjorårets bruktbilmønster gjentar seg: Drammensere og liunger jakter på bruktbilkupp i alle kategorier.

God utvikling

Forhandleren hadde svake økonomiske tall i 2019, noe som i stor grad skyldtes mangel på elektriske biler som kundene ønsket. Forbedringen i 2020 har kommet på flere områder.

– Absolutt! Vi har mange forretningsområder, og har hatt en betydelig vekst innenfor både nybilsalg, bruktbilsalg og vanlige verkstedoppdrag. Vi har også fått på plass eget dekkhotell, glassverksted og mennesker med lang fagkompetanse innen disse områdene. Vi kan hjelpe med det meste innen bilhold, sier han.

– Etter at flere etablerte aktører på Kia og Peugeot har lagt ned, har presset og overbelastningen på verksteddelen blitt merkbar. Sammen med alle restriksjonene i forbindelse med koronasituasjonen, har det vært utfordringer med lange ventetider. Og spesielt har dette vært en utfordring for Kia- og Peugeot-kundene.

Situasjonen er ikke unik for Bertel O. Steen. De fleste bilforhandlere vil kjenne seg igjen i at etterspørselen etter nye elbiler er så stor at det er vanskelig å møte den. Og det samme gjelder verksted-delen.

– Det er beklagelig med lange ventetider, men vi skal øke verkstedkapasiteten fremover og målsettingen er å ha på plass en løsning allerede til høsten. Det skal komme våre kunder til gode, forteller Ringset.

 

SLIK KJØPER MAN BIL I EN PANDEMI

Bertel O. Steen i Lier har innført strenge smittevernregler, og har gode rutiner for både bruktbil- og nybilkjøp, samt levering av bil på verksted.

– Vi har lagt opp til trygge rutiner med to meter avstand, desinfisering av nøkler, biler og bruk av munnbind og pleksiglass. Vi ønsker kunder i butikken, men hele kjøpsprosessen kan om ønskelig skje digitalt med digital signering av kontrakter, og vi kan også vise biler digitalt til interesserte kunder. Vi har til og med ansatt en person dedikert til å desinfisere biler og overflater. Det skal være trygt å være kunde hos oss, forteller Kåre Martin Ringset.