GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

I løpet av de neste fem til ti årene skal det bygges et nytt boligkvartal med nærmere 230 nye leiligheter. Kvartalet er en del av et større transformasjonsområde og har beliggenhet cirka 400 meter fra Gulskogen togstasjon. Bak prestisjeprosjektet står børsnoterte JM – Sveriges største, og en av Nordens største boligutviklere.

Prosjekt fra A til Å

JM Norge er i dag blitt et av landets største leverandører av større boligkomplekser, knapt ti år etter at de overtok driften i Byggholt.

På Gulskogen vil selskapet stå for hele prosjektet Skulpturen fra start til slutt. I første omgang består første etappe av bygg 1A og 1B, med plass til 44 leiligheter. Og under leilighetskomplekset skal det bygges garasjekjeller.

– JM har god erfaring med bygging på vanskelige grunnforhold. Derfor skal man nå i gang med å fundamentere ned til fjell med stålkjernepeler, forteller byggherrens salgssjef Elin Bøe (52).

Foruten sin rolle som salgssjef for leilighetene, har den interiørutdannede Sandefjord-kvinnen også fått et mandat til å påvirke utformingen av leilighetene under marsjens gang.

– Tanken bak det er å skaffe erfaring og kunnskaper om boligene, som vil utgjøre fordeler under salgsprosessen. Blant annet påvirker jeg alt av innredninger og tilvalg. Det er også noe av grunnen til at vi selger våre egne prosjekter, forteller Elin Bøe.

JM har rammeavtaler med de store leverandørene på de ulike fagfeltene innen kjøkken, gulver og bad for å nevne noen. Utfra disse rammeavtalene har de også laget sin egen standard, en JM-standard som legges til grunn i hver leilighet.

Eneste svanemerkede

– I JM er vi bevisste på å ha den samme gjennomtenkte detaljfølelsen i alt vi gjør. Dette tar vi med oss inn i utformingen av Skulpturen. Alle våre boliger er Svanemerket. JM var den første utbygger i Norge som Svanemerket alle sine nye prosjekter. Skulpturen blir derfor et boligområde hvor bærekraft og godt bomiljø er i fokus fra første spadetak til ferdige hus, sier Bøe.

Det er kjøperens garanti for at byggeprosess, materialvalg og energiløsning følger de strengeste miljøkravene.

– I Skulpturen skal vi skape boliger som gjør hverdagen enkel og komfortabel for beboerne. Men vi har også satt oss et mål om å lage Drammens flotteste hage – blant annet med skulpturer utformet av Drammens egen kunstsmed Marcus Mars foran hver entrè, samt en langt større statue midt i hjertet av den store felles hagen. Her vil skal det etableres en stor friluftbase for beboerne, forteller Bøe.

Skulpturen ligger et steinkast unna Gulskogen barne- og ungdomsskole. Så langt er det ikke noen tegn i salgsprosessen som tyder på at det først og fremst er barnefamilier som kjøper seg inn i de to første boligblokkene som er ute for salg.  Det var et uttalt mål i reguleringsbestemmelsene til Drammen kommune at de ønsker å tilrettelegge for barnefamilier i dette området.

Får ikke bygge mindre

Foreløpig har salget vært en del av de mindre leilighetene. Kjøperne er i første omgang folk som vil leie ut, skaffe studentleiligheter for sine barn og eldre som selv har en tanke om å tilbringe sine pensjonisttilværelsen i en lettstelt og tilrettelagt bolig.  

Kommunen har bestemt at størrelsene på leilighetene skal være fra 50 kvadrat til 120 kvadrat. Mens vi ønsket å bygge en del på 38-40 kvadrat. Rett og slett fordi behovet for denne kategorien er stort. Det er en tydelig mangel på disse leilighetsstørrelsene i Drammen, og så ville det være en ypperlig størrelse for førstegangsetablerere og enslige, også prismessig. Vi håper at vi med vårt neste byggetrinn skal favne om flere som ønsker mindre leiligheter på rundt 50 kvadrat. Skulpturen vil kunne imøtekomme de fleste kjøpegrupper med den samlede leilighetsmiksen vi nå planlegger med på hele feltet.  

God investering

Med prisnivået og markedet lagt til grunn, mener Bøe det er en god investering å kjøpe seg inn i boligprosjekter tidlig. I Skulpturen ligger prisnivået fra 2,99 millioner for de minste på 50 kvadrat, til om lag 10 millioner for de største boligene på drøye 120 kvadrat med panoramautsikt i toppetasjen – basert på størrelse og plassering.

– Alle leilighetene vil være utstyrt med balkong eller markterrasse. Og alle er tilrettelagte for handikappede og eldre. For en kjøper å gå tidlig inn i slike prosjekter, har historisk sett alltid vært en god investering. Alle kjenner vi til utviklingen i boligmarkedet og prisene. Og prisene er vel ikke akkurat kjent for å gå nedover, sier Elin Bøe.

Denne uken starter altså første byggetrinn av Skulpturen med 44 leiligheter og garasjekjeller for hele boligprosjektet. Går alt etter planen er dette ferdigstilt fjerde kvartal 2022. Hele prosjektet på 230 leiligheter har en tidsramme på fem til ti år.

Fugleperspektiv_fra sydøst_031220.jpg

FAKTA: SKULPTUREN

* Tomten er på opp under 15 000 m2.

* På tomten hadde SB verksted tidligere kjent som Standard båtbyggeri tilholdssted. De produserte tank produkter og stålkonstruksjoner.

* Åssiden videregående skole har også hatt tilhold på deler av området.

* JM kjøpte tomten i mars 2019 og startet opp med planlegging av det nye boligkvartalet på Gulskogen.

* Første del av rivningsarbeider av eksisterende bygningsmasse ble gjort på slutten av 2020 og inn i starten på 2021.

DSC_9532.JPG

FAKTA: JM

* JM er en av Nordens ledende prosjektutviklere av boliger og boligområder.

* JM setter søkelys på nybygg av boliger på attraktive steder med vekt på store byområder og universitetssteder i Norge, Sverige og Finland
* I all virksomhet skal JM fremme langsiktig bærekraft.

* JM omsetter for cirka 16 milliarder svenske kroner og har cirka 2600 ansatte.

* JM AB er et offentlig selskap notert på Nasdaq Stockholm, Large Cap-segmentet.

* De fleste av boligene JM bygger er sameier i bygårder.