GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Kalenderen for 2023 er kommet, og er nå tilgjengelig i alle byens bokhandlere. Som vanlig inneholder den historiske bilder mikset med nye bilder fra Drammen, og informasjonstekster både på norsk og engelsk.

– Den perfekte julegaven, sier Liv Evju, ansvarlig for alle tekstene til de 12 unike månedsbildene.

Selv om hun er født og oppvokst i Drammen, har hun ikke tilbragt sin egen tidsreise i hjembyen.

– Jeg bodde hele mitt yrkesaktive liv, rettere sagt 50 år i Oslo. Men da jeg nådde pensjonsalderen ønsket jeg å flytte tilbake til hjembyen. Og sånn ble det, forteller hun.

Som bibliotekar i Oslo fikk hun dyrket sin historieinteresse, og fikk med tiden inngående kunnskaper om å søke i gamle arkiver. Og det er denne lærdommen hun har videreført sammen med Saturn Kommunikasjon, da hun vært år bidrar med tekstene til de gamle motivene fra Drammen. Resten av året jobber hun med å ferdigstille de fire utgavene til det historiske tidsskriftet «Rundt om Drammen».

– Jeg er generelt interessert i historie. Derfor har jeg også tatt guidekurs i Drammen. Det er gøy å jobbe med det man interesserer seg for, sier hun.

Den årlige kalenderen som nå er klar, inneholder bilder fra nyere historie, det vil si fra 1800-tallet og oppover.

– Vi – Saturn kommunikasjon og undertegnede – starter denne jobben allerede i februar hvert år. Selv om det ikke er lett å finne bilder, klarer vi det alltid. Deretter er det min jobb å finne bakgrunnshistorien og passende korte tekster til bildene. Tekster som man også finner på engelsk på siste side, presiserer Liv Evju.