Det var nettopp her i september 2002 at Sivle-laget ble stiftet, med Jens Brekke som initiativtager. Under jubileumsmarkeringen holdt varaordførerne David Underdal, Aurland kommune, og Sigbjørn Hauge, Voss herad, tale til jubilanten for sin mangeårige innsats som frivillig organisasjon.

Gjennom 20 år har Sivle-laget sørget for å styrke kjennskapen og øke interessen for dikteren og nasjonalskalden Per Sivle og hans forfatterskap. Laget har opplevd en stor utvikling fra unnfangelsen i 2002, med et særlig høydepunkt i 2007 i forbindelse med 150 års jubileet for Per Sivle og avdukingen av Mor si grav. De siste årene har laget hatt sterkt fokus på å nå frem til stadig flere, blant annet gjennom aktiv bruk av hjemmesider, sosiale medier, og "levande strøyming". I 2021 etablerte Sivle-laget et nytt minnesmerke over Per Sivle, med en bronsebyste som gave til Sogndal folkehøyskole i anledning deres 150 års jubileum. I anledning 165 års dagen til Per Sivle i 2022, opprustet Sivle-laget gravstedet til Per Sivle med familie med ny gravsten slik at også far og datter i tillegg til kona til Per Sivle fremkommer.

Nytt æresmedlem

På årsmøtet ble Jens Brekke utnevnt som nytt æresmedlem i laget for sin innsats til opprettelsen av Sivle-laget, sine mange år som styreleder, medlem og kulturformidler av Per Sivle sin dikting og livshistorie. Jens har bidratt til nyutgivelser av Per Sivle sine dikt og fortellinger, og reiser land og strand rundt for å fremføre Sivle-dikt, fortellinger og Vossa-stubbar på en fremragende måte.

Kulturell opplevelse

Seminaret ble innledet av songlaget Strendingen, som trofast har stilt opp på Sivle-lagets arrangementer gjennom disse 20 årene. Einar Midtun og Kolbein Ure fremførte Vossa-stubbar, før koret sang flotte Sivle-sanger og avsluttet med Ormen Lange.

Jens Brekke holdt et innholdsrikt kåseri over Sivle-laget gjennom 20 år, før han satte kniven i jubileumskaken. Eirik Helleve fulgte deretter opp med et opplysende foredrag om Sivle-skatter på Voss folkemuseum – her fikk mange kjennskap til ukjent informasjon om Per Sivle.

Dagens program ble avsluttet med en flott konsert av Fantefolk, bestående av Jens Brekke (forteller og Sivle-kjenner), Irene Tillung (akkordion), Kari Finne Sognnæs (sang), Kåre Nytun (gitar) og Trond Matre (bass). Deretter ble det servert en nydelig 3-retters festmiddag i Sivle-salen.

Dagen etter (søndag 4. september) var Sivle-vennene samlet til en norrøn opplevelse i vikinglandsbyen Njardarheimr i Gudvangen. Etter en guidet tur i landsbyen, bar det til vikinglunsj i storsalen Heidrun. Appetitten ble først skjerpet med ringdans til Ormen Lange entusiastisk ledet av Leif Inge Underdal, før det ble servert en rykende varm vikingsuppe med nystekt brød og dessert. Vikinger og høvdingen avrundet jubileumshelgen med å fremføre et utvalg av Per Sivle sine norrøne skaldedikt.