TERJE BRUN-PEDERSEN tekst
HALVORSEN MUSIKKFEST foto

Martin har tatt seg tid til å møte Drammensavisa over en kopp kaffe. Gitaristen og den tidligere læreren ved musikklinja på St. Hallvard videregående skoler har rundet 70 år, men holder fremdeles koken etter å ha startet opp festivalen i 2005 sammen med medmusikant, Birgitte Stærnes.

13. til 19. mars kan publikum på nytt velge blant en rekke konserter og forestillinger med stor variasjon. Det er selvsagt et imponerende arbeid de begge legger ned, selv om de har mye hjelp til gjennomføringen.

– Vi var helt nedstengt i 2020 og i 2021 gjennomførte vi en halvveis festival med strømming av konsertene, forteller Martin. I år har vi full festival under vanlige forhold og håper at folk benytter anledningen til endelig å komme seg ut igjen. Det er helt trygge konserter, alt er tatt hånd om. Vi har et allsidig og flott program, men noe for enhver smak. Hele tolv evenementer.

Årets program?

– Årets åpningskonsert blir en fantastisk opplevelse. Truls Mørk er en av våre aller fremste cellister, med en karriere som solist med de aller beste orkestrene og dirigentene over hele verden. Publikum kan oppleve ham i Drammens Teater sammen med hans glimrende pianist Håvard Gimse. Det blir det klassiske høydepunktet under årets musikkfest.

– Ellers har vi i år for første gang lagt konserter i hele den nye storkommunen. Politikerne har vært opptatt av det. Det blir konserter i Nedre Eiker kirke og Villa Rørvik i Svelvik med den musikalske gjøgler på alle verdens instrumenter, Stian Carstensen. Han trakterer både trekkspill, gitar, banjo, pedal steel-gitar, bulgarsk fløyte og sekkepipe. Han har fått helt frie tøyler, og skal gjøre fra Spyttmyra til Transylvania. Tittelen sier jo sitt, smiler Martin.

– Jeg ser også fram til kabaret-artisten Britt-Synnøve Johansen suksessforestilling om Edith Piaf i Gildehallen i Aass bryggeri. Hun skal presentere de de udødelige sangene fra Piafs storhetsperiode.

Publikum må raske på

Det er ikke mange billetter som er lagt ut for salg.

– Dere har også gratiskonserter og konserter for barn?

– Ja, vi opplever stor suksess med lunsjkonserten i Bragernes kirke som vi har hatt i flere år. Den er særlig rettet mot eldre på byens institusjoner som får servert en matbit og unge talenter fra Kulturskolen i Drammen, samt fantastiske unge prisvinnere fra Midgard-konkurransen og Ungdommens musikkmesterskap. De siste holder som regel et skyhøyt nivå.

– For barn har vi sanger og buktaler Cecilie Schilling på Union scene som opptrer med hele 10 karakterer, inkludert henne selv. Ellers får alle femteklassinger i byen igjen oppleve den storslåtte forestillingen «Eventyret om Johan Halvorsen» med Konges Gardes musikkorps. På grunn av usikkerheten i år kunne vi ikke lage en ny avtale med orkesteret, derfor strømmes en tidligere forestilling til alle skolene med skuespilleren Iselin Brandt Bestvold og den fantastiske 14 år gamle Philippe Jayer som fiolin-solist. Ungene kan jo tenke at «det kunne vært meg!»