BENTE WEMUNDSTAD tekst

– Vi fikk ikke vist alt vi ville i fjor, kanskje halvparten av alle filmene vi hadde på programmet. Union Scene, som vi samarbeider med, var stengt store deler av året, sier Ronny Rype i Drammen Filmklubb.

– Nå har Kinocity åpnet igjen, og der får vi leie en sal med plass til rundt 25-30 mennesker med god margin på meteren.

Dyster vår

De har åpnet vårsemesteret – sent, men godt – med filmen «Apokalypse nå!» av Francis Ford Coppola i det som kalles Final Cut Version.

– Vi skulle ha startet i januar, men da stengte alt ned igjen. Vi har lagt opp til et ukentlig program frem til 11. mai, og viser i alt 10 filmer, sier Rype.

Og om man synes tiden vi lever i nå ikke er dyster nok, kan man se frem til 10 relativt dystre filmer ispedd både ondskap, romantikk og humor.

– De 10 filmene vi har valgt for vårsemesteret er filmer vi i styret har gledet oss til å presentere, sier Ronny Rype.

Lavterskel

Drammen Filmklubb har eksistert siden 2007, og Ronny Rype har vært leder i tre år nå. Publikum kan kjøpe en årsbillett og få inngang til alle filmene, eller de kan betale en pris for å se én film.

– Vi er en lavterskel-klubb. Kjøper man inngang til alle filmene et semester, kommer man ned i en pris på noen og tjue kroner per film. Vi ønsker å dele filmgleden med så mange som mulig, og er en nonprofit klubb, sier Rype.

Foran hver filmvisning er det en innledning på 10-15 minutter ved en eller annen i klubben, eller en person utenifra som har noe å fortelle om akkurat denne filmen.

I normale tider har Drammen Filmklubb også barnekino på Union, men der er det koronastengt. De er også med på festivalen Drammen Sacred Music Festival. I 2019 var det 1.200 som kom og så film i deres regi, og i 2020 var det sunket til 455. Rype og Drammen Filmklubb håper på mer normalt oppmøte nå, og ønsker gjerne nye filmentusiaster velkommen.

Gamle og nye

Filmen som vises kommende tirsdag, er «Cape Fear» av Martin Scorsese og med Robert Mitchum og Gregory Peck i hovedroller.

– En klassisk og dyster perle, sier Rype.

Andre filmer på programmet i vår er en blanding av gammelt og nytt. Blant annet «It happened one Night» med Frank Capra som regissør, «Appropiate Behaviour» med Desiree Akhavan som regissør og «Blue Velvet» av David Lynch.