Forestillingen er en del av markeringen av 1.000-årsjubileet for St. Hallvard som ble født og vokste opp på Huseby i Lier. Markeringen startet i mai 2020 med en digital sending fra Lier kulturscene og en filmproduksjon for skole-elever og fortsatte utover høsten med åpning av Rommet i Husebyhaugen og St. Hallvard-runden og avsluttes altså med en stor teateroppsetning.

«Historien om Hallvard» er en ny produksjon med manus og regi av Eskil K. Glitre. Produksjonen er et samarbeide med flere teatermiljøer for barn og unge i Lier; elever og lærere fra Lier kulturskole og unge teatertalenter fra Høvik og Lier Barne- og ungdomsteater. Prosjektet er et samarbeid mellom Lier kommune, Kultur og Fritid, Lier kulturskole og Lier Bygdetun.

– Vi begynte planleggingen av 1.000 årsjubileet for St. Hallvard allerede for to år siden, sier kulturrådgiver Nina Guzman Toft.

Markert i halvannet år

– Vi ble raskt enige om at fokuset skulle ligge på verdiene Hallvard representerer; som menneskeverd, respekt, tilhørighet, samhold og nestekjærlighet. Grunnet en global pandemi strekker jubileet seg over en periode på 1,5 år, i stedet for de tre intensive ukene som var den opprinnelige planen. Men vi er veldig fornøyde med alt vi har fått til i samarbeide med alle være støttespillere og samarbeidspartnere og gleder oss stort til denne store finalen på Lier Bygdetun 28.-30. august, sier Guzman Toft.

Historien om Hallvard Mange har en eller annen referanse til historien om mannen som stod opp for en gravid kvinne for 1.000 år siden et sted i Drammensfjorden. Men hvem var Hallvard egentlig? Hvordan så han ut? Hadde han venner? Fant han kjærligheten? Likte han å reise? Var han egentlig så hellig som skriftene tilsier?

Gjennom 1,5 time med lekenhet og litt ironisk distanse skal forestillingen prøve å svare på disse spørsmålene. Selveste St. Hallvard har tatt seg bryet med å komme hele veien fra himmelen og ned til bygdetunet for å fortelle sin historie. Han forteller bla. om å være en eventyrlysten pjokk, om første møte med kjærligheten, den dagen kjendisen Olav den heldige kom på besøk, smugling i Gotland, da hans bestevenn som spiste fleinsopp, møte med slaveriet og ikke minst om møtet med den gravide kvinnen.

– Det er interessant å lage en hel forestilling om en fortelling som vanligvis er kort fortalt. Jeg måtte finne noen smarte løsninger for å holde 1,5 time med teater interessant for publikum. Fordelen med en kort historie og en hendelse som skjedde for nesten 1.000 år siden er at ingen har patent på fortellingen. Det er det kun Hallvard selv som har, og da ble det også naturlig at St. Hallvard selv skulle få muligheten til å stige ned fra himmelen og fortelle publikum hvem denne mannen bak handlingen var. Han blir en slags joker gjennom hele forestillingen, sier regissør og manusforfatter Eskil K. Glitre.

Historien om Hallvard har fått tilskudd fra Sparebankstiftelsen, Einar Juuls Legat og Norsk Kulturråd

Kunstutstillinger

I tillegg blir jubileumsfinalen markert med to utstillinger:

«Når lyset treffer» vil bli en kunstutstilling inspirert av legenden om St. Hallvard Kunstnere fra Lier som jobber med ulike kunstarter og medier har samlet seg om en utstilling for å markere St. Hallvard og 1.000-års jubileet. Utstillingen vil romme malerier, fotografier, keramikk og tegninger med temaet St. Hallvard som omdreiningspunkt Kunstnere: Einar Hennum – billedkunstner Per Strand - billedkunstner Siri Wego - billedkunstner Tårån Østbye Røed – keramiker Håvard Steensen - tegner/illustratør Stein Styve – fotograf Utstillingen er åpen 28. og 29.august på Heg gjestgiveri

«Hallvard – et alle tiders forbilde» er en utstilling om St Hallvard I forbindelse med 1.000-års jubileet for St Hallvard har Lier Bygdetun produsert en spennende utstilling om St Hallvard Utstillingen åpner 20. juni og står til og med ut i 2022 Galleriet i skolestua på Lier Bygdetun , utstillingen er åpen hver søndag og iforbindelse med andre arrangementer på Lier Bygdetun