BENTE WEMUNDSTAD tekst

Dette var hennes sjette tur til hjemlandet Kina i 2019, og den hadde gått til selveste Wuhan, koronavirusets opprinnelsessted.

- Jeg fikk jo helt sjokk da jeg hørte om viruset på nyhetene, og at Wuhan og etter hvert resten av Kina stengte ned, sier Zhongying trygt og virusfritt på kontoret sitt i Øvre Eikervei.

Kina imponerer

Hun var heldigvis ikke smittet, til tross for at hun hadde deltatt på en stor messe der. Likevel var det en katastrofe for henne, for hennes hovedmarked for produktene i Lion Healthcare er nettopp Kina. Og hun hadde nettopp inngått avtaler om distribusjon og salg av produktene – avtaler som nå ble brått annullerte på grunn av pandemien.

­- Så så vi at Kina fikk kontroll, og at det sakte, men sikkert ble normalisert i næringslivet. Men slik ble det jo ikke i Europa. Her har vi stengt, åpnet, stengt, åpnet og i det hele tatt vaklet veldig, sier Zhongying, som er imponert over kinesernes tiltak.

- Man kan si Kina har en brutal politikk når de stenger fullstendig ned. Men det er veldig effektivt og virksomt, og landet med sine 1,4 milliarder mennesker har ikke hatt større utbrudd på lang tid. Et hvert utbrudd, stort eller lite, effektuerer øyeblikkelig nedstengning. Skal man i karantene, får man armlenke som alarmerer om du beveger deg en centimeter utenfor det tillatte området. Og straffen er at man blir arrestert. I tillegg fikk kineserne råd om å ta vitamin C, D og sink, det førte til at verdensmarkedet ble nær tømt for dette.

Zhongying tror at om verden hadde fulgt Kinas oppskrift, ville ting sett annerledes ut i dag. Kina er fortsatt stengt for resten av verden, men på innsiden fortsetter alt som før.

- De sjekker alt som importeres til landet. Til og med frossen sjømat må testes for korona, og alle pakker inn til landet blir desinfiserte.

Noen av kosttilskuddene som Zhongying Kristoffersen får produsert, både for markedet hjemme i Norge og i Kina.

Livsstilsykdommer

Lion Healthcare startet opp for åtte år siden med et kosttilskudd som skal stabilisere blodsukkeret, noe som kan være nyttig for de med diabetes 2. Kina har vært et hovedmarked for firmaet, fordi de har en voksende mengde mennesker som får diabetes 2, og man mistenker det er innføring av vestlige matvaner som er en av årsakene. I løpet av de siste årene har det dukket opp stadig flere internasjonale hamburgerkjeder og sandwichkjeder og lignende, og med det innført mat kineserne tradisjonelt sett ikke er vant til.

- Antallet med diabetes 2 har rett og slett eksplodert i Kina. Flere livsstilssykdommer kommer i følge med diabetes 2, og vi har også utviklet et kosttilskudd med hensyn til det. Det kan hjelpe de med urinsyregikt, muskel- og leddplager og smerter, sier Zhongying.

Alt arbeidet med salg og avtaler rundt kosttilskuddene stoppet opp. Forskningen og arbeidet bak stoppet ikke opp, for det foregår i Norge og noe internasjonalt uavhengig av fysiske møter. Selve produksjonen foregår i Fredrikstad hos Pharmanord, men her ble det redusert produksjon. Som den gründeren hun er, fant Zhongying Kristoffersen fort en ny nisje: Smittevernutstyr.

- Jeg har et stort nettverk i Kina, og så fort at vi kunne importere smittevernutstyr hit. Vi var de første til å importere en hurtigtest for korona, og vi solgte en del av den før større firmaer konkurrerte oss ut. Men vi har solgt jevnt og trutt med smittevernutstyr gjennom hele 2021, og med det reddet vi økonomien, sier hun.

Trenger flinke folk

Zhongying har ansatt to som skal drive med salg, markedsføring og sosiale medier. De sitter og jobber i Ungarn.

- Jeg har lett lenge etter personer som kan hjelpe meg i Norge - i Drammen. Hatt mye kontakt med Nav for å finne rette personer, men de jeg har sett på til nå, har ikke hatt tilstrekkelig kompetanse. Forventningene til inntekt er altfor høy i forhold til det de kan levere, sier Zhongying.

- Hvis noen som leser dette føler seg kallet til oppgaven, så ta kontakt!

Kosttilskuddbransjen er omdiskutert og ofte nedvurdert, mener Zhongying. Hun har klokkertro på naturen og virkemidler man finner der, og som kineser er hun vokst opp med tradisjonell kinesisk medisin. Hun satser friskt videre, til tross for mye motgang, og er i gang med forskning på en ny linje kosttilskudd beregnet på hud, hår og søvn.

- Jeg har mye hjelp av dr. Høstmæling, samt et team forskere i Kina. Pharmatech er også et solid firma med lang erfaring i denne bransjen, så jeg føler at jeg har masse kompetanse rundt meg, sier hun.