Snart skal 1,3 millioner få levert strøm fra verdens største vindmøllepark. Og offshorekablene – de ble fraktet fra Drammen.

I seks dager har skipet Seaway Aimery ligget til kai på Drammen havn. Spesialfartøyet skal frakte og legge vindmøllekabler under vann. Kablene fra Prysmian Group AS skal til Englands østkyst, nærmere bestemt: verdens største vindmøllepark til havs – Hornsea Two.

Vindmøllekablene som er produsert i Drammen, har vært lagret på kaia. Da Seaway Aimery la til kai i august, tok det seks dager før prosessen med å spole kablene på båten var ferdig. Dette er en stor operasjon, da kablene er hele 16 centimeter i diameter. Én meter veier hele 50 kilo.
Uken etter ankomst kunne Seaway Aimery sette kursen mot England. Det 100 meter lange skipet bruker et par dager på overfarten, og kjører i 15-16 knop.

Spesialskipet er utstyrt med mange finesser, deriblant motorer på siden av skroget som skal sørge for at det ligger helt stille. På den måten kan kablene spoles av båten og legges rett i vannet, noe som er en møysommelig prosess.