GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Etter 15 år som senterleder for Sjøsiden kjøpesenter i Horten leverte hun sin oppsigelse 1. juni 2016. Som 13. generasjon på Gran Søndre, ville «Ninni» satse alt på gårds- og restaurantdrift i sitt barndomshjem. 14 dager senere brant hele driftsbygningen ned til grunnen.

–Det var et traumatisk syn. Jeg ble selv ringt etter, og husker ennå hvordan flammene lyste opp gården da jeg nærmet meg gården. Det siste mine foreldre gjorde på gården var å bygge denne driftsbygningen. Den hadde bare stått i sju år før den brant ned, forteller «Ninni».  

Etter tre år, 10. mai 2019, kunne ny driftsbygning på 420 kvadrat åpnes. Drømmen skulle endelig realiseres.

Det gikk på skinner i ti måneder, så kom koronaen.

Realiserer drømmen

De som har besøkt Gran Søndre i løpet av de siste fem-seks årene har trolig også stiftet bekjentskap med ekteparet Ingrid Mjelde Gran og Øivind Gregersen. Etter at de overtok gårdsdriften fra Ingrids foreldre i 2016 har de hatt et ønske om å skape arbeidsplasser på gården. Men ikke basert bare på ordinær gårdsdrift. For på gården i Østbygda, like ved hull nummer fem på Sande Golfbane, prøver de virkelig å leve opp til kortreist og lokalt.

– Jeg har alltid hatt forkjærlighet til lokale råvarer, sier «Ninni», som tar oss imot inne i restauranten i den nye driftsbygningen. Dette konsertlokalet, konferansesenteret eller utleielokalet om du vil er blitt den nye satsingen på gården. Dette, sammen med egenproduserte varer, som mel, pølser, kaker, levere catering og produsere syltetøy og sylta grønnsaker.

– Her – på det nye store kjøkkenet – lager vi alt selv. Og det kan hvem som helst få smake, presiserer «Ninni» og understreker at restauranten er åpen for alle både fredager og lørdager.

Hun startet med å ansette Ragnhild Holm Carlsson som kokk.

– Hun er gull verdt for oss, og er driftens hjørnestein. Det er henne og jeg som lager all maten, forklarer hun.

Øde – men stor krets

Både Ingrid Mjelde Gran og mannen Øivind Gregersen har fortsatt jobber utenom gårdsdriften. Hun som innleid senterleder for Vektergården, han som teknisk prosessoperatør for Noah på Langøya.

– Selv om vi siden starten har hatt godt besøk i cafeen, og bookinglista for utleie ser bra ut, er det fortsatt jobbene våre utenom gården som holder hjula i gang. Men det tar seg stadig opp, og målet er en dag å kunne leve av dette alene, sier «Ninni».

Tross en relativt ensom beliggenhet i Sande, er hun likevel klar på at kundekretsen er stor – og at folk vet hvor de finner dem.

– Med over 30.000 som sokner til Holmestrand i sør, og med Drammen sentrum bare 17 minutter unna, har vi fått et godt og solid marked i umiddelbar nærhet. Veldig mange kjenner til oss, og flere skal det bli, sier hun.

I tillegg til sin faste kokk på kjøkkenet har hun også ansatt Kjell Vidar Bergby med kompetansebevis som institusjonskokk fra 1. januar i år.

– Våre ansatte er stolte av vår lokale satsing. Om det er kaker eller brød fra eget korn som vi maler til mel på Hurum Mølle, egenprodusert syltetøy, våre surdeigsbrød eller hjemmelagede pølser, er alt basert på kortreiste råvarer.

– Og alt vi selger fra restauranten er kortreist mat. Det være seg håndpillede reker fra Hansens Røkeri eller syltede rødbeter eller gresskar fra egen gård.

Fyller ordrelista

Også på Gran Søndre har man måttet ty til permitteringer under koronaen, men ikke 100 prosent. Og ordrereserven fremover er faktisk ganske velfylt.

– Vi leier ut til private selskaper som brylluper, konfirmasjoner og minneseremonier. Men også til konferanser og konserter. Vi kan selvsagt ikke fylle lokalet som tidligere, men med kohorter, klarers vi å tilpasse oss, sier Ingrid Mjelde Gran.

2

I tillegg til sin faste kokk på kjøkkenet har hun også ansatt Kjell Vidar Bergby (bildet t.v.) med kompetansebevis som institusjonskokk fra 1. januar i år.

– Våre ansatte er stolte av vår lokale satsing. Om det er kaker eller brød fra eget korn som vi maler til mel på Hurum Mølle, egenprodusert syltetøy, våre surdeigsbrød eller hjemmelagede pølser, er alt basert på kortreiste råvarer.

– Og alt vi selger fra restauranten er kortreist mat. Det være seg håndpillede reker fra Hansens Røkeri eller syltede rødbeter eller gresskar fra egen gård.