En undersøkelse utført av E24, som ble publisert i november i fjor, viser at halvparten av bedriftene som fikk pandemi-støtte gjorde det bedre i 2020 enn året før og i realiteten kunne ha tilbakebetalt hele støttebeløpet og fortsatt unngått tap.

Bedrifter som har fått hjelp fra staten og gått med overskudd trenger imidlertid ikke betale pengene tilbake, og daværende finansminister Jan Tore Sanner ønsket heller  ikke å oppfordre til en slik tilbakebetaling. I følge undersøkelsen til E24 kunne de aktuelle bedriftene egentlig tilbakebetalt hele 1,7 milliarder kroner, mens det totalt er betalt tilbake 103 millioner støttekroner.

– Ønsker å vise samfunnsansvar
En av bedriftene som ikke fikk bruk for korona-støtten likevel var Garda Sikring AS som har hovedkontor i Nittedal utenfor Oslo og avdelinger blant annet på Steinberg og i Solbergelva i Drammen. Selskapet er i dag Norges ledende aktør innenfor vei-, anlegg-, område- og objektsikring med 10 avdelinger rundtomkring i landet og totalt 270 ansatte.

– Da det hele braket løs med korona-krisen så fryktet og forventet vi en nedgang i etterspørsel og leveranser. Så viste deg seg at vi har kommet oss greit gjennom det hele og at vi ikke har hatt behov for, eller fortjent, å benytte oss av de  80.000 kronene vi fikk tildelt. Det er som kjent helt frivillig å betale pengene tilbake, og de aller fleste selskap i samme situasjon ser da også ut til å ha beholdt eller brukt støtten internt. Vi ønsker imidlertid å vise litt samfunnsansvar og bruke pengene til noe meningsfylt.  Dermed bestemte vi oss for å gi pengene til et veldedig formål i stedet, sier konsernsjef Jon Ola Stokke i Garda Sikring.

– Etter en del vurdering att og fram valgte vi en lokal aktør. Vi har gode erfaringer med Kirkens Bymisjon som gjør en strålende jobb for de som trenger hjelp i hverdagen. Og for oss var Kirkens Bymisjons avdeling i Drammen et perfekt og naturlig valg i og med at vi har to store avdelinger i deres nedslagsfelt, nærmere bestemt Trygg Vei i Solbergelva og Garda Sikrings avdeling  på Steinberg, forklarer konsernsjefen.

– Gledelig overraskelse
Seniorrådgiver Jon Dahl i Kirkens Bymisjon i Drammen er strålende fornøyd med gaven på 80.000 kroner. Bymisjonens tre avdelinger i Drammen, Kongsberg og Hønefoss teller i dag nærmere 150 medarbeidere.

– Dette var en både veldig uventet og veldig gledelig gave som gir oss mange nye muligheter. Korona-krisen har jo også skapt store problemer for våre brukere i tillegg til at det er stadig flere som opplever økonomiske problemer, rusproblemer og utenforskap ellers i samfunnet både blant voksne, barn og unge. Vårt mål er å hjelpe disse i en tøff hverdag. Så dette er penger som vil komme veldig godt med i vårt videre arbeid, og vi er selvsagt svært takknemlige for bidraget, sier Dahl.

Brukes på barn og unge
Seniorrådgiver Jan Egil Hovland opplyser at pengene vil bli øremerket til «Friminuttet» som er et forebyggende tiltak for barn og unge.

– Friminuttet er et fristed etter skolen der barn og unge kan ta en pause fra ting som er vanskelig og ha det fint og trygt sammen. Det er en form for utvidet SFO-tilbud med aktiviteter og leksehjelp til barn av foreldre som trenger litt ekstra hjelp. Totalt har vi nå  48 barn og unge som er med i ordningen, og disse pengene vil komme veldig godt med i dette arbeidet, uttaler Hovland.

Pengegaven ble overlevert under et uhøytidlig utdeling i Kirkens Bymisjon lokaler i Rådhusgata i Drammen sist fredag.