MARIANNE BERGVALL tekst og foto

At verden snurrer i en litt grønnere og sunnere retning, er noe de fleste har lagt merke til. Men på Bama Industri i Lier har de merket det så sterkt at kapasiteten ble sprengt for noen år siden. Nå gleder de seg til å ta over et nytt bygg på Tranby på hele 32.000 kvadrat bruksareal om ca. et års tid.   

– Det er en global megatrend at folk ønsker å spise sunnere, forteller kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen. - Vi ser en kraftig økende interesse for grønn mat, og mer lokal mat som er enkel å tilberede. Folk ønsker for eksempel mer av spiseklare salater og grønnsaker, forteller Gulbrandsen.

At Bama har sitt største produksjonsanlegg i Lier, har plassert dem midt i salaten, bokstavelig talt. Valget falt naturlig, ved at anlegget henter over femti prosent av råvarene sine fra lokale produsenter. I vår- og sommerhalvåret er andelen lokale råvarer oppi nitti prosent.

Folkehelsen kan bli bedre

Det er ingen tvil om at den grønne trenden har sammenheng med ønsket om et sunnere kosthold. Og her kan det være mye å hente. Klinisk ernæringsfysiolog Lise Marie Brandstadmoen i Bama sier at nordmenn har enda et langt stykke å gå for folkehelsen:

–  Selv om vi ser en positiv trend i retning av sunnere kosthold, er det fortsatt et faktum at usunt kosthold gir flere tapte leveår. Det er en faktor som har blitt større enn røyking, opplyser hun.

Mens vi trodde at nordmenn var et kjernesunt folk, var dette litt overraskende, og ernæringsfysiologen utdyper:

– Mens mange nordmenn ønsker å spise mindre kjøtt og mer plantebasert mat, er det fortsatt slik at vi spiser for lite frukt og grønt, og får i oss for mye salt, sukker og mettet fett.

Fest i tarmen

En annen global trend, er søkelyset på prebiotisk mat som har en rekke helsegevinster. Bakteriene er kroppens gjester, og i antall er de like mange som kroppens egne celler. Brandstadmoen forklarer det veldig enkelt:

– Vi har mange bakterier i kroppen, men de fleste bor i tykktarmen vår. Selv om det er mye vi ikke vet, er det mange studier som viser en sammenheng mellom tarmbakterier og helseeffekter der bakteriene påvirker tarmsykdommer, vekt og til og med mental helse. Maten til disse bakteriene er kostfiber, som tarmen selv ikke klarer å fordøye. De finner vi i ulike mengde i grønnsaker, frukt og fullkorn, for eksempel. Skorsonnerot er en god kilde, og sikori, alle typer løk, epler med skall – dette er mat for bakteriene. Og når de får mat, da har de fest i tarmen, sier Brandstadmoen.

Og oppfordrer til at vi spiser en stor variasjon av frukt og grønt.

– Det er veldig mange ulike bakterier, og de bruker ulike typer fiber som næring. Så en større variasjon av matvarer med fiber vil gi mat flere sorter bakterier. Da formerer de seg og blir flere, sier hun.

Og ingenting gleder disse bakteriene mer enn nyplukkete grønnsaker rett fra Lierbygda.

 

FAKTA: BAMA

BAMAs historie startet med at Christian Marius Emil Matthiessen etablerte en agenturforretning i Oslo i 1886. I begynnelsen var trelast hovedsatsingsområdet. I 1905 startet selskapet med å importere bananer. På grunn av aktiv markedsføring ble selskapet etter hvert også omtalt som Banan-Matthiessen. I 1981 endret man navnet fra Chr. Matthiessen AS til BAMA Gruppen AS.

BAMA eies av tre selskaper, der Reitan-familien eier 20 prosent, Nergaard-familien eier 34 prosent og NorgesGruppen eier 46 prosent.

Selskapet har lokale avdelinger i hele landet, i tillegg til pakkerier og foredlingsproduksjon. Virksomheten i Sverige produserer og selger måltidsløsninger til eget marked, gjennom selskapet i Polen Sources og selges frukt og grønnsaker til Europa, mens virksomhetene i Holland leverer bær, eksotiske produkter og blomster til Norge.

BAMA Gruppen AS er det ledende selskapet i Norge innen fersk frukt, bær, grønnsaker, salater og poteter.

Selskapet opererer også innen andre ferske produkter som blomster og planter, ferske drikker og påsmurte produkter.

BAMA håndterer årlig over 500.000 tonn ferske produkter fra 1.400 leverandører i 85 land på alle kontinenter. Norsk frukt og grønt står for 34 prosent.

Konsernet sysselsetter rundt 3.400 medarbeidere og omsetter for over 20 milliarder årlig.