MARIANNE M. JONASSEN tekst og foto

I oktober 2021 hadde Odd Myklebust sin første byvandring. Da fulgte han i fotsporene til motstandsmannen Alhert Horn, med historier fra okkupasjonstiden som traff en nerve hos drammenserne.

Etter siste vandring i våres har tidligere samfunnsredaktør i Drammens Tidende tatt et dypdykk i byens historier fra 1600- til 1800-tallet. En tidsepoke preget av så vel piratvirksomhet som velstående nederlendere som bosatte seg i byen.

– Jeg er ikke historiker, men som journalist er jeg ganske flink til å fortelle historier. Spesielt i forhold til etterrettelighet, som riktige årstall og navn på personer, forteller forfatteren og gründeren bak byvandringene Odd Myklebust.

I denne byvandringen referer han til historiker Tord Pedersen – som døde i 1926 – og arbeiderveteranen Hans Johansen, som gikk bort i 1980, nesten 100 år gammel.

Norges verste

Med inntil 100 deltagere per vandring og økt interesse for private turer fra bursdagsselskaper og seminargjester, tente Myklebust på ideen om å utvide historiske tilbakeblikk fra Drammen. Både Statsforvalteren og lærere ved Akademiet har allerede blitt introdusert for den nye vandringen.

– Dramatiske historier fra tre århundrer og høydepunkter fra okkupasjonsårene er flettet inn i vandringen, som starter ved nedre torgbod. Derfra går turen videre til Gamle kirkeplass, rådhuset, Høytorget, Skutebrygga – og tilbake til torget.

Skipshistorier med sjørøvere, Tordenskiold og den store Nordiske krigen i 1716 – samt en drapsgåte som har vært forsket på – er blant temaene Myklebust penser innom.

– På slutten av 1600-tallet ble Drammen fengsel ansett som Norges verste, ifølge Myklebust.

– Det er mange skjebner knyttet til dette fengselet. Dårlig drenering av kloakksystemet medførte at de som hadde celle i underetasjen, satt med kloakk til langt opp etter bena. Ifølge gamle rettspapirer var oppholdet i fengselet like ille som selve straffen.

Landets første

I Pride-måneden juni har Myklebust en unik historie som kan vise seg å være den aller første av sitt slag i Europas historie.

–Det første likekjønnede ekteskapet i Europa fant sannsynligvis sted i Drammen i 1781. Ekteskapet skal ha blitt inngått mellom to kvinner, hvorav den ene var utkledd som mann. Historien har interessert kjønnsforskere i moderne tid, særlig på grunn av at kvinnene ble avhørt etter at de ble avslørt. I avhørene forteller de om sin legning – fortalt etter 1700-tallets språkdrakt. Det var forbløffende likt språket vi bruker i dag, som også gjør denne tiden enda mer interessant, sier han.

– Bygninger blir for kjedelig å snakke om. Du må ha skjebnene og historiene om menneskene – fortalt inn i settinger. Byrunden gjør det lett å konkretisere dem i forhold til steder, forteller Myklebust.

Sjørøvere

Få er kjent med at det på 1600-tallet var mange hollendere i byen. Stort sett hele Amsterdam er nemlig bygget på tømmer fra Drammensområdet.

– Hollenderne var rike. De kom hit med silke og krydder fra Østen. Da de ankom byen i sine flotte skip, ble de møtt med en helt annen klasse – i vadmel, sier han.

På den tiden var det allerede var bosatt flere engelskmenn i Drammen. Med en kontingent på rundt 100 engelskmenn – var de lett synlige blant byens 5.000 innbyggere.

– Peter Collett var en av flere velstående engelskmenn som hadde slått seg ned i Drammen. Han eide også den praktfulle Buskerud gård.

På motsatt side av elva lå vertshuset, som under en periode på 1600-tallet ble drevet av John King.

– Vi vet ikke sikkert, men det er grunn til å tro at mange av de gamle sjøulkene holdt til i området rundt dette vertshuset. For det var ikke alle pirater som regjerte i Karibia. Noen havnet i Drammen også, sier Myklebust.

Rembrandt

Drammenseren Claus Trondsen hadde en onkel som han gjorde handel med i Amsterdam. Onkelen følte seg som Oslo-gutt og hadde derfor tatt det nederlandske navnet for Oslo, Ansel.

– Vi vet ikke nøyaktig hvordan Ansel så ut, men det finnes fire portretter av han gjennom livet. Det har sammenheng med at han var bestekompis med Rembrandt. Derfor er det også en direktelinje mellom Rembrandt og Drammen, sier Odd Myklebust og inviterer til ytterligere en byvandring før sommerferien.