Det viser en fersk spørreundersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. 

– Det er flere grep du kan gjøre for å unngå innbrudd når du er borte i ferien. Sett inn eller lås fast sykler, hagemøbler og grill, og fjern alle redskaper som kan brukes som innbruddsverktøy, råder skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind. 

Tall fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen registrerte 15 prosent færre innbrudd i hus og hytter under pandemien.  

– Nå som grensene er åpne igjen og mange skal reise bort, forventer vi at antall tyverier og innbrudd kommer tilbake på det samme nivået som før pandemien. Derfor er det ekstra viktig å sikre boligen din før du tar ferie, sier Hofstad-Nielsen.

Det vanligste tiltaket vi gjør er å få naboen til å se til huset mens vi er bortreist. Samtidig er det over én million nordmenn som ikke gjør ekstra tiltak utover å løse døren som vanlig.

Ifølge undersøkelsen er det innbyggerne i Viken som gjør flest tiltak for å sikre huset mot innbrudd når de er på ferie. De som bor i Troms og Finnmark gjør minst. 

Det er også få nordlendinger som har boligalarm. Kun 15 prosent i de nordligste fylkene oppgir at de bruker alarm, i motsetning til i Oslo og Viken hvor 37 prosent oppgir at de bruker dette. 

–Innbruddsalarm knyttet til alarmsentral gir god beskyttelse, og tyvene går gjerne forbi boliger med innbruddsalarm, sier skadeforebyggeren. 

42 prosent av hedmarkingene oppgir at de får hjelp av naboen når de selv er på ferie. I motsatt ende er det kun 18 prosent som får hjelp av naboen i Oslo. 

 – Godt naboskap er både hyggelig og viktig, men enda viktigere er det å få boligen til å se bebodd ut. La gardinene være fratrukket, sett på tidsur på noen lamper og en radio, la skoene stå på trappen og parker en bil utenfor boligen om du har mulighet til det, sier Hofstad-Nielsen. 

 

Dette bør du gjøre før du drar på ferie:

* Be naboen ta inn avisene og kaste litt søppel i søppelkassen din. 

* Få boligen til å se bebodd ut. La gardinene være fratrukket, sett på tidsur på noen lamper og en radio, la skoene stå på trappen og parker en bil utenfor boligen om du har mulighet til det. 

* Sørg for å ha lås og sikring som holder mål. Oppgrader låsene i alle ytterdører til FG-godkjente låser. Lukk og lås garasjeporten. Sett inn sportsutstyr, grillen og hagemøbler. 

* Ikke gi tyvene innbruddsverktøy. Sørg for å låse inn verktøy og hageredskap som kan brukes som innbruddsverktøy. Det samme gjelder for stigen. 

* Innbruddsalarm knyttet til alarmsentral gir god beskyttelse. Tyvene går gjerne forbi boliger med innbruddsalarm. God merking om at boligen har alarm er viktig.