Under årets regatta vil Drammen Roklubb by opp næringslivet til en duell, til lands og til vanns.

– Vi har kapasitet til cirka 30 roere fordelt på to treningsgrupper – og er også i gang med å finne deltagere. Forhåpentligvis kan vi med dette starte en ny tradisjon hvor Drammen by er arena og næringslivet en aktiv deltager, sier Morten Adamsen som er prosjektleder for Byduellen. 

Sju uker opplæring

For bedrifter som ønsker å delta vil roklubben tilby sju uker med opplæring og trening, med hjelp fra sine beste utøvere.

Adamsen forklarer at målet er å gi dem nok opplæring til å kunne sende lagene ut i en konkurransebåt uten fare for å velte.

Deltagende bedrifter vil både kunne benytte anledningen til å skape samhold internt, samtidig som de også vil kunne møte kollegaer fra andre bransjer i byen. 

– Konkurransen vil være uhøytidelig, men vi har et samarbeid med både Næringsforeningen og Drammens Tidende, så selve duellen skal sendes direkte som en streaming-sending. Jeg antar dermed at noen kjenner litt på konkurranseinstinktet etter hvert, sier han.

Strømsø mot Bragernes

Ideen for duellen dukket opp på en tur over den nye gangbrua. Drammen har igjen blitt adskilt i to tydelige bydeler, etter at de rev den tidligere bybrua. 

– Det var derfor fristende å tenke på hvordan vi som roklubb kunne bidra til å forene byens to sider av elva, forteller Ane Marie Bjerknes Friberg.

Hun er nestleder for Drammen Roklubb og øverste leder for regattaen i Drammen.

– En duell mellom Team Bragernes og Team Strømsø på elva som vi alle deler, skaper forhåpentligvis mer humor og samhold mellom aktører på hver side av byen, legger hun til.

Stafett

Roing er en utendørsidrett og ansett for å være en kombinasjon av balansekunst og kraftanstrengelse. Det er likevel ikke påkrevd å ha erfaring med tilsvarende fra tidligere.

– Det er absolutt ikke gitt at vi klarer å skape sjødyktige roere på sju uker, så vi må ha et forbehold dersom vårflom eller andre faktorer gjør risikoen for høy. Men roing kan fint også gjøres på land, så vi forbereder uansett for en stafett på romaskin. Det har absolutt ingen terskel, og kan gjennomføres uansett ferdighetsnivå. Romaskinstafett er dessuten en svært underholdende konkurranseform, mener Morten Adamsen.

Duell på vannet

Den store gulrota ligger naturlig nok i muligheten til å gjøre representanter for hver av de to bydelene klare til duell i robåter på elva som deler Drammen.

– Det vil kanskje ikke gå fort, men vi har noen triks i ermet, så de skal nok holde seg flytende. Og underholdningsverdien blir uansett stor, sier primus motor Morten Adamsen.

PS: Byduellen arrangeres 22. april og er en del av Drammen Rivercup Regatta.