GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Kopimaskiner var geskjeften hos Askland Service fra oppstarten i 1988 til 2004. Men i 2004 var det dagens eier og daglige leder Bjørn Wessel (53) fra Drammen som overtok selskapet. Wessel endret ikke på konseptet fra det tidligere enkeltmannsforetaket, men gjorde selskapet til et AS, og endret navnet til Askland Service og Salg AS.

Og at det er service som kommer før salg i firmanavnet var ingen tilfeldighet.

– Selvsagt er det salget av kopimaskiner som veier tyngst økonomisk, men servicedelen er viktigst. Et godt rykte og gode kundeforhold er det som sikrer fremtiden, sier Wessel.

Bevisene er mange. Blant annet seks strake Gaselle-kåringer fra 2011 til 2016, etterfulgt av priser for sunn og god kredittverdighet og over 930 av 1.000 Delphi-score de tre siste årene.

Spisset satsing i tøft marked

Service på og salg av multifunksjonsmaskiner er et tøft marked. Det er mange om beinet. Da gjelder det å ha riktig agentur og et godt renomé hos kundene. Det har Askland.

– Vi har Sharp som vår store leverandør. Det japanske agenturet arvet vi fra vår forgjenger, forklarer Wessel, og slenger en penn over bordet. En trykkpenn med utskiftbart bly.

– Derav navnet Sharp. Det var de som fant det opp, forklarer Wessel.

Men for oss er Sharp først og fremst en storleverandør av kopimaskiner, rettere sagt multifunksjonsmaskiner.

–Det er et marked der det er mange konkurrenter, men Sharp har alltid levert gode og konkurranse dyktige maskiner. Japanerne har kvalitet i alle ledd, forsikrer Wessel.

Og med multifunksjonsmodeller anno 2022 snakker han om printing, kopiering og skanning med tilhørende programvarer hvor høy grad av sikkerhet er et stikkord. Info- og møteromsskjermer har også blitt et viktig satsnings område for oss, mange kunder som ønsker å fornye seg på den fronten.

I tillegg tilbyr Askland postbehandlingsutstyr, kassaløsninger, fiberlinjer, PC utstyr samt IKT-tjenester. Sikkerhet er et stikkord som går igjen og som mange er opptatt av.

– Hacker-episoden på Stortinget denne våren er et godt eksempel på hvor galt det kan gå. Derfor er sikre rutiner og sikre programmer viktig. Med våre programmer får man både sikker koding og rask tilgang til sletting av harddisk, forklarer Wessel

Sikker plattform

Han er smertelig klar over at han er i en bransje der det er mange om beinet. Men mange års erfaring og opparbeiding av kundekrets har gitt dem en trygg posisjon i markedet i og rundt Drammen. Etter ti år i Kobbervikdalen og totalt 30 år i bransjen har Askland fortsatt til gode å ha røde tall i regnskapet.

Foruten Sharp som sitt største agentur, fører de også merker som Legamaster, Brother, Panda, Omega, Quadient, Lenovo og Epson, og øvrig det kundene etterspør.

– Men det er i utgangspunktet store maskiner til bedrifter. De mindre maskinene til private for mindre jobber er i utgangspunktet et litt annet marked, og tilhører i større grad Elkjøp og Power, forklarer Wessel, som mener målet om et papirløst samfunn heldigvis er langt unna.

– Fortsatt er det mange som vil lese på papir, og vår erfaring er at forbruket av papir fortsatt er ganske høyt. Stikk i strid med målsettingen til mange. Og det er bra for oss, sier Wessel.

I dag er 95 prosent av alt salg av kontormaskiner til bedrifter basert på leasingavtaler, det er veldig få firmaer som kjøper store og dyre maskiner. Med leasingavtaler får firmaer utgiftsført kostnadene på driften og man er mer fleksibel i forhold til endringer i maskinparken. 

 

FAKTA: Askland-historien

Selskapet startet med Hans Askland & Co. En gang etter krigen. Da var det regne- og skrivemaskiner det gikk i. Roald Wessel jobbet som servicesjef i gamle Askland, og startet i 1988 Askland Service for blant annet å håndtere service på kopimaskiner. Det ble starten på det som i dag er Askland Service og Salg AS.

Sønnen til Roald Wessel, Bjørn, overtok altså selskapet i 2004 da Roald gikk bort. Samme tiår kom fargeprinterne. Senere har bransjen endret seg mye. Bjørn Wessel har drevet en sunn og fornuftig bedrift i alle år, og har blant annet mottatt utmerkelser som Årets Sharp-center i 2009, og ble kåret til Gaselle-bedrift sammenhengende fra 2011 til 2016.

Våren 2013 flyttet de inn i dagens lokaler i Kobbervikdalen 75, der fire ansatte – alle med lang erfaring i bransjen – server mange små og mellomstore bedrifter i Drammen og omegn.