TERJE BRUN-PEDERSEN tekst
Lørdag 17. september braker det løs for det som noen omtaler som «den vakreste hemmeligheten i byen», nemlig Drammen Sacred.

– Vi gjør jo alt vi kan for ikke å bli oppfattet som veldig hemmelig. Men folk som sier akkurat det, har et lite poeng. Vi skulle gjerne vært enda mer synlige og vi skulle gjerne hatt flere på konsertene våre, sier styreleder for festivalen, Bjørn Olav Nordahl. – Men i år er det 13. gang vi arrangerer denne festivalen, så vi håper jo at stadig flere oppdager oss. For at det blir vakkert, er det ingen tvil om.

Besøk fra Ukraina

Årets festival bærer utvilsomt preg av at det er krig i Europa. Øverst på plakaten står et arrangement som bevisst legger opp til å minne folk om Ukraina og det ukrainske folket.

– Da vi skjønte at det var mulig å få Kyiv kammerkor til festivalen vår, kastet vi oss rundt umiddelbart, forteller Nordahl. – Dette er et av de ypperste korene i sin kategori og det har sunget på mange av de største scenene rundt om i verden. Vi snakker om fra Notre Dame i Paris til Carnegie Hall, sier styrelederen.

En sjelden mulighet

Kyiv Kammerkor består av 21 profesjonelle sangere, og det er byens offisielle representasjonskor. Mens krigen raser, synger koret daglig i sin hjemby. Alt for å trøste, oppmuntre og sette mot i sine landsmenn.

– Dette er en svært sjelden mulighet til å oppleve ukrainsk kultur og kirkemusikk på sitt aller sterkeste og beste, med den dybden og styrken musikk deres formidler, fremholder Nordahl. Han mener det ville vært en forsømmelse å lage festival uten å ta krigens redsler inn over seg.

– Det hadde nesten ikke gått an.

La oss snakke om det

Nordahl viser også til at noen av korets medlemmer skal delta i samtaleprogrammet «Ordet er dekket» som er en del av festivalen. Under samtalen vil de blant annet møte NRKs mangeårige afrikakorrespondent, Tomm Kristiansen. Han fulgte fredsprosessen i Sør-Afrika tett og hadde en unik kontakt med noen av de sentrale lederne.

– Jeg tror det blir en veldig sterk samtale når Kristiansen og ukrainerne skal snakke sammen under tittelen «Er det mulig å tro på en fred». Hvordan kan man synge samtidig som fedre og brødre sendes i krigen? Kan hatet overvinnes? Og hva gjør musikken med og for oss når livet er på sitt mest brutale? Her er det mange utfordringer å bore dypere i, bedyrer styrelederen.

Sjeldne muligheter

Men festivalen har mye mer å by på.

– Dette er årets fineste festival! smiler Arzanne De Vitre, som sitter i programrådet for festivalen. – Vi snakker om en hel uke med over 30 arrangementer. Det blir vakker musikk, poesikonsert, dialogseminar, besøk til hellige rom og kunstutstillinger. Det er mye å glede seg til, sier hun entusiastisk.

Den anerkjente jazzmusikeren og trompetisten Ole Jørn Myklebust er også med i programrådet for Drammen Sacred. Han holder fram avslutningskonserten som ett av høydepunktene.

– Det blir en konsert til minne om den fantastiske palestinske musikeren Rim Banna. Hun døde dessverre alt for tidlig, men musikken og ordene hennes lever videre. Det er artisten Marthe Valle som har ansvaret for konserten og det blir garantert veldig bra! Det er jo det som er det fine med Drammen Sacred. Festivalen løfter fram musikk og artister du ellers sjelden får anledning til å se og høre, sier Ole Jørn.

Mer informasjon om festivalen finner du på www.drammensacred.no