GEIR A. ARNEBERG tekst og foto
To år med korona gjør livet krevende for store deler av næringslivet i Drammen. Så også for 175-årsjubilant Næringsforeningen i Drammen. 

Rune Kjølstad (59) hadde solid balast da han entret førersetet hos Næringsforeningen i Drammen Chamber of Commerce 1. oktober 2018 – Norges tredje eldste næringsforening. Etter 16 år i ordførersetet i Røyken, etterfulgt av konsulentjobb i CR Group og to år som IT-mann i Vivento med kommunesamarbeid som spesialfelt, inntok han en av Drammen næringslivs aller viktigste roller med hevet hode. Men lite visste han da om korona da han startet opp i 2019 – om 2020, 2021 og som vi nå også har dratt inn i foreningens jubileumsår 2022.

Håper på markering

– Vi håper at det blir mulig å markere jubileet slik vi har planlagt, med en rekke arrangementer gjennom året.  Lørdag 12. mars har vi reservert teateret og dersom smittetiltakene tillater det blir det en storslagen jubileumsforestilling med etterfølgende jubileumsmiddag, sier Kjølstad.

Men så var det denne smittebølgen da; – Da koronaen startet forsvant store deler av vårt inntekstgrunnlag. Alt av våre arrangementer og planlagte konferanser måtte avlyses eller tilpasses til en digital løsning. Slikt er det lite penger i. Men vi har vært heldige som har flere ben å stå på, som forretningsføreroppdraget for Stiftelsen Børsgården og kontingent fra våre cirka 1.000 medlemmer, sier han.

To år med pandemi og nedstenging av samfunnet har gitt næringsforeningen mange utfordringer.

– Hos oss er det nå hjemmekontor som fortsatt gjelder, og per i dag er to av våre ansatte smittet av korona, sier han.

Men tidvis har samfunnet vært åpnet, som på sensommeren i fjor da man blant annet fikk arrangert Innsikt-konferansen. Og nå planlegges det med to scenarier. Ett der samfunnet åpnes, og ett der fortsatt lukning gjelder.

Bærekraftkonferansen er fastsatt til 27. april og Innsikt 2022 vil bli gjennomført 8.-9. juni. Årets første webinar med nesten 150 deltagere ble gjennomført 13. januar, og handlet om datakriminalitet.

– Mitt håp for 2022 er at vi vender tilbake til en ny normal, hvor næringslivet har rammebetingelser som sikrer forutsigbarhet og hvor vi alle kan leve uten de mange restriksjoner som vi har i dag. Og ikke minst, at vi kan få møte hverandre fysisk igjen.

Store omstillinger

Fullt så enkelt har det ikke vært for et flertall av Næringslivsforeningens 1.000 medlemsbedrifter fra Lier, Øvre Eiker og Drammen.

– Overgangen fra å høste fruktene av Drammens fantastiske omdømmeprosjekt og påfølgende offensive satsing og vekst i Drammens næringsliv, toppet med våre egne Næringslivsdager – til to kriseår med pandemi, har vært mer enn utfordrende. Mye av inntektsgrunnlaget forsvant over natten, og det har til tider vært tungt, sier Kjølstad.

Nå er han imidlertid optimist med tanke på 2022.

Og går alt som planlagt blir det bursdagsfrokost på Børsens selskapslokaler 1. mars, jubileumsforestilling i teateret med lokale krefter 12. mars, etterfulgt av jubileumsmiddag – samt nevnte Innsikt-konferanse i juni da Bragernes torg er booket, og store telt er bestilt.

– Som i fjor blir det da konferanser og utstillinger med bidrag fra våre medlemsbedrifter, sier Rune Kjølstad.

Uansett vil det bli gitt ut jubileumsbok i regi av Næringsforeningen, der historien til 20 utvalgte lokale bedrifter er blitt ført i pennen av drammensjournalist Karianne Bråthen.

– Det kan jeg i hvert fall garantere blir noe av, og den blir både god og underholdende, sier Rune Kjølstad.

 

FAKTA: NÆRINGSFORENINGEN I DRAMMEN

Næringsforeningen i Drammensregionen ble stiftet 1. mars 1847.

Foreningen har over 950 medlemsbedrifter og er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon. Nedslagsfeltet er Drammen, Lier og Øvre Eiker.

Foreningens hovedrolle er å ivareta næringslivets interesser og tilby arenaer for utvikling og vekst.

Visjon: Drammensregionen skal være næringslivets kraftsenter på Østlandet.