GEIR A. ARNEBERG tekst

Med forestillingen «Stardust» har hun høstet hele fire terningkast seks. Na skal hun endelig ut på turné! Asbjørnsen gleder seg.

– Sist gang jeg stod på hovedscenen i Drammens Teater var i min første store musikalrolle, «Little Me» for Riksteateret, så på mange måter var det der det begynte. Stardust er et show fullt av inspirasjon og energi som jeg virkelig gleder meg til å legge ut på veien med. Jeg har gjort mye moro på kulturhusene rundt omkring, men det har aldri før involvert bananskjørt, spagaten, lutt eller steppesko. Dette blir gøy, sier hun.

– Jeg var ofte i Drammen som barn og besøkte min mors familie, så det ligger minner langt tilbake der. Sist sommer fikk jeg også stifte nærmere bekjentskap med Drammensfjorden, da jeg residerte i Svelvik og deltok i Den Gode Hensigt, så nå begynner båndene å bli mange. Jeg gleder meg intenst til å ta med meg Stardust og de store legendene til Drammens Teater.

Da jazz var «rock ’n roll»

«Stardust» forteller om kampene, ambisjonene og seierne til åtte ikoniske stjerner som levde i en tid vi i dag ser på som kvinneundertrykkende og tungrodd. Tiden da jazz var «rock ’n roll».

Asbjørnsen synger, danser og forteller historiene til Bessie Smith, Mae West, Josephine Baker, Marlene Dietrich, Bokken Lasson, Edith Piaf, Billie Holiday og Marilyn Monroe.

– Musikkhistorien og historien generelt fortelles ofte gjennom mannlige bragder. Jeg ønsket å se den gjennom øynene til store kvinnelige artister som brøt barrierer og regler lenge før vi brant bh-en på slutten av 60-tallet, sier Asbjørnsen.

Da kultur-Norge stengte ned i forbindelse med Covid-19, brukte Hilde Louise tiden på å skrive både bok og forestilling. Forestillingen hadde premiere på Chat Noir 1. juli og ble rost opp i skyene av pressen. Deretter bar det videre til Christiania Teater der de spilte for fulle hus i hele oktober, og nå i desember flytter forestillingen til Oslos storstue Chateau Neuf. 17. februar settes altså forestillingen opp i Drammens teater.

Gode bokomtaler

Boken «Stardust» kom ut i januar 2021 på Pitch Forlag, og har fått god omtale.

«Hilde Louise Asbjørnsen imponerer på en ny scene. Makt, politikk, dop, kjærlighet, sterke emosjoner og sex er bare noen av de viktige ingrediensene som var med i alle de åttes liv og levnet, og Asbjørnsen forteller oss dette med både varme og innsikt», skrev journalist Tor Hammerø i Nettavisen og rullet terningen til en femmer.

– Jeg ønsker å fortelle om et univers som for oss høres utrolig ut, men som er nærmere i tid enn man tror. Et univers hvor din egen oldemor levde, og kanskje gjorde et par ting i mørket som hun aldri ville fortalt deg om hun hadde hatt sjansen. I vår tids kjønnsdebatt er det lett å tenke at våre formødre var kuede ofre, men det fantes også kvinner som tok de kortene de fikk utdelt og presterte fantastiske og overraskende ting, avslutter Hilde Louise Asbjørnsen.

Boken blir å få kjøpt signert etter forestilling.