GEIR A. ARNEBERG tekst
10.500 tilskuere på Brann stadion, og 11.500 tilskuere på Lerkendal.

Vi snakker ikke om tilskuertall i eliteserien for menn, men om antallet tilskuere i toppseriekampene for kvinner mellom henholdsvis Brann mot Vålerengen, og Rosenborg mot Brann. Dette på tross av at begge kampene gikk direkte på NRK TV.

I Europa melder man fra Spania om over 90.000 tilskuere i «El Clasico» mellom kvinnelagene til Barcelona og Real Madrid – og det samme i Champions League-semifinalen mellom Barcelona og Wolfsburg.

I tillegg finner vi norske jenter som får delta i moroa, i storklubber som Barcelona, Lyon, Manchester City, Chelsea, Arsenal og Manchester United.

Hvorfor dette plutselige interessehoppet for kvinnefotball?

Både TV-selskapene og publikum har bitt seg merke i kvalitetspranget og det galopperende ferdighetsnivået som kjennetegner spillerne på øverste nivå. Det har gitt en «snøballeffekt» som igjen genererer større publikumsinteresse – og med den flere pengesterke sponsorer som ønsker å bidra til dette fremadstormende produktet. Kvinnefotballen er inne i en god sirkel, både her hjemme og ellers i Europa. I Norge er det avgjørende at det nå er toppklubbene på herresiden – likt som det øvrige Europa – som står for toppfotballsatsningen for kvinner.

Med all respekt å melde, det klinger ikke like godt med Arna-Bjørnar mot Trondheims-Ørn som Brann mot Rosenborg…

 

…men hva skjer lokalt i Drammensområdet?

Strømsgodsets damelag leder både tredjedivisjon og fjerdedivisjon. Selv om det ennå ikke er noe toppseriespill i Drammen, merkes det godt at interessen for Godset-jentene i byen er sterkt økende.

Strømsgodset startet sin toppsatsing for over to år siden. Første sesong ble avlyst grunnet pandemien, mens neste sesong endte med opprykk. Tredje sesongen ble de rammet av endring i seriesystemet, der ingen fikk rykke opp, mens svært mange skulle ned.

Derfor er det også mange utenforliggende faktorer som har gjort veien til toppen lengre enn planlagt.

Strømsgodset er heller ikke den eneste toppklubben med store ambisjoner om toppseriespill for både herre og damelag. Blant annet i Sarpsborg, Haugesund, Viking og Odd satses det knallhardt mot samme mål. Ergo blir spissingen mot toppen virkelig tøff for alle med ambisjoner.

– I Drammen har flere spillere med ambisjoner, heldigvis forstått at man ikke nødvendigvis må reise til Oslo for å kunne utvikle seg. Svært mange følger laget på sosiale medier, og jentene opptrer – på lik linje med gutta – mye i markedsrettede tiltak for klubben. Det synes også å være en voksende interesse for kvinnelaget blant klubbens sponsorer. Med andre ord; mye går i riktig retning for jentene i blått, sier Erik Ingar Kalmo, som sammen med Jarle Finnestrand og Torkel Knudsen utgjør Godset-jentenes trenerteam. 

På Marienlyst – som gutta

Et annet ledd i toppsatsningen, er at jentene endelig har sluppet til på Marienlyst Stadion. Klubben er i gang med å bygge opp en struktur på sine arrangementer, helt i tråd med satsningen. Spillerne får –som gutta – sin egen inngang til hjemmekampene. Der blir de nå møtt med ny-vannet kunstgress, innmarsj og rullende reklame spesifikt kjøpt til damekampene.

– Dette er viktige detaljer for Strømsgodsets overordnede ønske om å gi like muligheter til alle spillere – uansett kjønn, sier Kalmo.

Hvordan skal så Godset klare å nå sine store mål innen verdens største kvinneidrett?

– Kanskje må vi hente noen spillere med erfaring fra toppfotballen? Skal man nå toppen, nytter det nok kanskje ikke kun med egne, lokale talenter.

– Målet på sikt er å etablere et lag i Toppserien med majoritet av lokale spillere. Dette vil i neste runde kunne stimulere øvrige lokale klubber til å satse mer – slik at enda flere jenter får mulighet til å nå sine ambisjoner på lik linje med gutta. Dette vil igjen føre til økt bredde og kvalitet blant jentene i klubbene, sier Erik Ingar Kalmo.

Godset som soneklubb

Første steg på veien er at Strømsgodset blir «soneklubb» for jenter fra 12 til 14 år. Med dette tiltaket vil toppklubben bidra med ytterligere stimulering av jentemiljøene i andre klubber, som også en en vesentlig forutsetning for å kunne nå målet om et lag fra Drammen i toppserien.

Med et Strømsgodset på øverste nivå vil enda flere jenter få se sine forbilder i aksjon på Marienlyst, akkurat som gutta trekker publikum i dag.

Dette skjer altså i samarbeid med de andre lokale klubbene.

– Godset-jentene er alle klar over sitt ansvar som rollemodeller, og at de som gode forbilder skal stimulere yngre jenter i lokalmiljøet, sier Kalmo.

For målet er «Sammen om Drammen», og at Godset-damene i likhet med gutta skal skape fellesskap og tilhørighet til byen vår, Drammen.