MARIANNE M. JONASSEN tekst og foto

Elvekompaniet er kjent for sine elleville musikalske teaterforestillinger i et sirkustelt i Byparken. I år feirer kompaniet sin femte sommeroppsetning på studioscenen i Drammens Teater. En scene som skal fylles med masse skrot. Og en gjeng med resikulatører – som alle bor og virker på en skraphaug.

– Ideen om «Kampen om skraphaugen» fikk jeg under motorstopp på E18. Det var kaldt og jeg måtte ut for å skrape bilen for is. Akkurat der og da kunne jeg egentlig tenke meg å skrote bilen. Samtidig som jeg begynte å fantasere om hvordan det er å bo på en skraphaug og gjenvinne andres skrot, forteller skuespiller og manusforfatter, Inga Ibsdotter Lilleaas.

Profesjonelle

Ensemblet i Elvekompaniet består av profesjonelle skuespillere med tilknytning til Drammen. Hvor flere av dem har hatt roller i kjente tv-serier, teateroppsetninger og filmer. I august er fokuset på å underholde drammenspublikummet med et musikalsk teater format tiltenkt alle aldersgrupper.

– Å spille forestilling i Drammen på sommeren, er toppen av kransekaka, sier Lilleaas, og referer til at samholdet og skapergleden i Elvekompaniet smitter over på publikum.

– Når publikummere forteller oss at vi gir dem flotte teateropplevelser, setter vi selvsagt stor pris på det, sier hun.

Karakterer

Manusforfatteren intervjues på Skype fra Danmark – da hun selv er med i en filminnspilling. De øvrige i Elevkompaniet har andre separate prosjekter på gang. Men når kalenderen viser torsdag 4. august, er de alle klare for å gi alt på studioscenen.

Med seks ulike karakterer på scenen er det duket for konflikt, engasjement og mellommenneskelige relasjoner.

– Maktfolket Kasali eier tomta hvor resikulatørene bor og virker. Gjengen har det i utgangspunktet bra på skraphaugen sin, men står i fare for å miste alt. For Kasali har bestemt seg for å avslutte leiekontrakten for å bygge et nytt og luksuriøst kurbad på stedet, og det for å tjene flere «krollar». Det skaper interessekonflikt, forteller Lilleaas.

Iselin Brandt, Ragnhild Gravern og Benedikte Karine Sandberg skal spille henholdsvis Morgana, Birthe og Bønna. Tre resikulatører som bor og virker på skraphaugen.

– Birthe er kompleks. Myk, vakker og snill, men hun er også den som Bønna søker råd hos, forteller Ragnhild Gravern.

Rollefiguren Morgana er kjent for å snu kappa etter vinden.

– Hun er lojal og følger gjengen. Og hun ser veldig opp til Birthe, forklarer Iselin Brandt.

– Bønna er redelig, engasjert, sterk og modig. Hun er også sårbar fordi hun er ærlig i sine uttalelser, sier Benedikte Karine Sandberg.

Håkon T. Nielsen, Stian Isaksen og Hans Norman Røine er også å finne på rollelisten.

Slampoet

I familieforestillingen som omhandler vennskap og grådighet, har slampoet og drammenser Fredrik Høyer skrevet alle sangtekstene. Musikken er komponert av Eirik Røland. Miriam Myrtel Pedersen er scenografi-ansvarlig, mens Stine Bergo har ansvaret for kostyme-designet.

– Stine er geni på rekonstruksjon. Hun kan få en striesekk til å skinne på scenen, så derfor gleder vi oss spesielt til å se hva hun har kreert denne gangen, sier produsent Andrea Vik.

PS: Elvekompaniet spiller «Kampen om skraphaugen» på studioscenen, torsdag 4., fredag 5. og lørdag 6. august.