ARBEIDSPLASSEN: En trollemor må ha en fin arbeidsplass. Tina Cecilie Rojahn Sagvik er en av lederne på Vinn Industri AS, og hun er glad for at Laila trives godt på jobb.
ARBEIDSPLASSEN: En trollemor må ha en fin arbeidsplass. Tina Cecilie Rojahn Sagvik er en av lederne på Vinn Industri AS, og hun er glad for at Laila trives godt på jobb.

BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

Hver gang et nytt spiraltroll kommer fra produksjonen, deiser det ned på pulten til Laila Halvorsen. I 30 år har hun hatt oppgaven med å knytte sløyfe på halen på spiraltroll, og hvor mange det har blitt i årenes løp, er det vanskelig å si.

– Det er en spesiell teknikk Laila bruker for å få sløyfene til å bli fine, sier en av lederne på Vinn Industri AS, Tina Cecilie Rojahn Sagvik.

Jobb med utsikt

Hver morgen klokka halv åtte blir Laila hentet hjemme på Solbergmoen av drosje og kjørt til jobben på Vinn Industri på Glassverket. Bortsett fra tirsdager, for da har hun fri. Dette har hun gjort i 30 år, og hun stortrives med det. Arbeidsplassen hennes er i femte etasje, og hun har en pult med en radio på, og med utsikt utover Drammensfjorden.

– Jeg har ikke lyst til å miste jobben min, sier hun bestemt, og innrømmer at hun kan bli sliten etter jobb. Da er det godt å slappe av hjemme i den vernede boligen på Solbergmoen. Hun sitter ikke så mye alene om kveldene, for både pappa og broren bor i nærheten.

– Pappaen til Laila er veldig stolt av henne, og han liker å dele ut spiraltroll som gaver, sier Sagvik.

– Og jeg har flere troll hjemme, sier Laila.

SLØYFE: Her er et troll som Laila har satt hale på.
SLØYFE: Her er et troll som Laila har satt hale på.

Flink til mye

Ni troll på en dag er rekorden til Laila. Men produksjonen går i bølger, for den er basert på bestillinger fra kundene. Noen dager er det ingen troll som trenger hale, og da hjelper Laila til med andre ting de gjør på Vinn Industri, som for eksempel å sette etiketter på konvolutter eller å telle opp ti komposittpinner som skal ned i en pose. Andre oppdrag Vinn Industri har, er å sette lokk på Gastromat-krydderet og en del grafisk etterarbeid.

– Laila er vel den som har vært her lengst, og det er mye hun er flink til, sier Sagvik.

– Men her på huset er hun trollemor, for alle troll skal gjennom henne før de pakkes i plasteske og sendes ut til kunden.