Søndag sluknet flammene i Beijing. De 24. vinterolympiske leker – det folketomme mesterskapet fra andre siden av kloden – er over. Og Norge står igjen med en medaljefangst uten sidestykke.

Men til forskjell fra tidligere OL, har vi verken fått se eller oppleve gullfangsten på statskanalen NRK. Det samme skjer når sommer-OL arrangeres i Paris 2024.

Med TVNorge som hovedkanal, og alle øvelser sendt direkte på strømmetjenesten Discovery+ eller Eurosport, trengte man ikke gå glipp av et eneste stavtak, skudd eller skøyteskjær – hverken på is eller snø.

Med en prislapp skyhøyt over alle andre budgivere, sørget Discovery for å sikre seg OL-rettighetene. Hverken NRK eller TV 2 hadde så store økonomiske muskler at de kunne matche den internasjonale mediemastodontens bud. Det vil de ikke klare i fremtiden heller.

Og når sant skal sies har de heller ikke skuffet, men levd opp til forventningene. Nordmenn i TV-stua henger fortsatt på.

Men for Discovery ble nok likevel OL ikke helt som tenkt, da de aldri fikk regulert hovedsendingene som betal-TV. Og heldigvis for det.

Det kunne vært et aldri så lite nådestøt for våre smale nasjonalidretter.

For det er en endring i emning. La oss kalle det fotballinteresse. I Norge er den høy, og vokser år for år. Og høy nok til at folk betaler i dyre dommer for å følge sine kjære favorittserier og lag på betal-TV.

Men har folk den samme betalingsviljen for å se våre langrennsløpere gå løp etter løp, meter for meter, helg etter helg? Neppe.

Om en ukes tid inntar de fleste av medaljevinnerne igjen hovedscenen i Drammen. Bragernes torg skal nok en gang få skinne, når verdens raskeste på bortoverski skal gjøre opp om verdenscuppoeng i ski-sprinten rundt Bragernes kirke.

Den får du heller ikke sett på NRK, men derimot på TV3.

Det er en farbar vei for rekrutteringen til vår nasjonalidrett, når statskanalen slipper taket.

Men for langrenn som internasjonal idrett er det kanskje en seier?

Da får man igjen en topp-ti-liste med folk fra ti ulike nasjoner, og ikke en fullbooket seierspall i rødt, hvitt og blått.

Det er kanskje like greit…